Ska Näringsdepartementet dupera en blivande generaldirektör?

Tillväxtanalys är en statlig myndighet med uppgift att analysera och utvärdera svensk tillväxtpolitik. Med “Hela världen i blickpunkten”, som det framgår av dess hemsida. Denna myndighet förlorade sin tidigare generaldirektör, Dan Hjalmarsson, för ett drygt år sedan, i mars 2015. Först nu 14 månader senare utlyses tjänsten. Med annonser i dagspressen. Det går Inte fort i politiken….

Så här står det om tjänsten som generaldirektör på regeringens hemsida: 

Tillväxtanalys har till uppgift att ansvara för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser. Myndigheten ska utifrån olika perspektiv utvärdera, analysera och redovisa effekter av statens åtgärder för hållbar tillväxt, näringslivet och regioners utvecklingskraft i hela landet samt ge underlag och rekommendationer för omprövning och effektivisering av åtgärderna. Tillväxtanalys ansvarar för produktion av officiell statistik inom områdena nystartade företag, konkurser och offentliga ackord samt internationella företag.

Läs mer om Tillväxtanalys

Klicka här, så kommer Du till myndigheten, som redovisar detta:

Hela världen i blickpunkten

 Tillväxtanalys är en statlig myndighet under Näringsdepartementet. Vi har regeringens uppdrag att analysera och utvärdera svensk tillväxtpolitik. Dessutom ansvarar vi för utlandsbaserad omvärldsanalys inom vårt område samt för internationellt erfarenhetsutbyte i utvalda länder.

Det övergripande målet är att stärka den svenska konkurrenskraften och att skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag i alla delar av landet. Genom kompetenta medarbetare, unika databaser och internationella nätverk tar vi fram underlag för bra beslut i tillväxtfrågor.

Tillväxtanalys ansvarar för produktion av officiell statistik inom områdena nystartade företag, konkurser och offentliga ackord samt internationella företag. Vi är cirka 60 anställda, har huvudkontor i Östersund och verksamhet i Stockholm, Brasilia, Peking, Tokyo, New Delhi och Washington DC. Verksamheten förutsätter ett nära samarbete med Regeringskansliet och andra offentliga aktörer.

Inte ett ord om att Näringsdepartementet vill slopa den viktiga utlandsbevakningen. I stället hänvisar man till en länken ovan för att de hugade kandidaterna till posten som generaldirektör i Tillväxtanalys ska förstå uppdraget bättre.

Varför mörkar Näringsdepartementet sin avsikt att ta bort och slakta utlandsbevakningen? Som dessutom är en viktig del för att kunna utföra det övriga uppdraget?

 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.