Skatteverket har gräddfil – men bara i Sverige

Vem vet vad ”Företrädaransvaret” är? Inte många, vet Du? Jo, det är en regel som ger Skatteverket rätt att gå före alla andra fordringsägare och kräva betalning direkt ifrån styrelsens ledamöter. Så om ett bolag av något skäl missar inbetalningen av en skatt, så kan Skatteverket kräva att en ledamot i bolagets styrelse betalar. Och Skatteverket kan kräva vilken ledamot som helst. Denna fråga lyfte Entreprenörskapsutredningen för ett år sedan.

Detta lär drabba ett 1000-tal ledamöter årligen (osäker statistik, men ungefär så många) I andra länder finns inte detta strikta företrädaransvar. I andra länder kan självfallet styrelseledamöter bli ansvariga om de är ovarsamma, men i övrigt behandlas fordringsägarna mer jämställt.

Det finns ett sätt att undvika det strikta företrädaransvaret, och det är att begära företaget i konkurs. Så hundratals konkurser, om inte fler, sker årligen för att en eller flera styrelseledamöter vill ta det säkra före det osäkra och sätta företaget i konkurs. Många gånger i onödan, till skada för alla inblandade parter, anställda, ägare och kunder, samt Skatteverket.

Nu har Statskontoret fått regeringens uppdrag att se över företrädaransvaret, men inte den viktigaste frågan. Det är mer formerna för hur Skatteverket ska kunna kräva styrelseledamöter på skatten, men själva Skatteverkets gräddfil, företrädaransvaret, vill man inte ta bort. Underligt.

Utredningen, som egentligen är ganska betydelselös, har fått ett år på sig, och ska vara klar den 30 augusti nästa år. Sedan ska den på remiss, och därefter beredning i regeringskansliet. Till ingen nytta. Däremot kan de ansvariga politikerna hänvisa till att företrädaransvaret nu är under utredning, men de är tyvärr inte medvetna om att den viktiga frågan inte tas upp av utredningen, inte får tas upp. Det betyder säkert nya ramaskri när 1000-tals nya styrelse-ledamöter drabbas  och 100-tals företag sätts i konkurs. Och så en ny utredning, och väntan ytterligare i åratal.

För egen del undrar jag hur många 1000 duktiga företagare som inte sätter sig i mindre företags styrelser. Till stor nackdel för företagen och för alla berörda, inklusive Sverige.

Vi får se om tongångarna kan vara annorlunda efter ett seminarium nästa tisdag, den 7 november, som Entreprenörskapsforum anordnar. Det finns fortfarande platser kvar, har jag förvissat mig om. Där presenteras också en rapport, som på ett utmärkt sätt beskriver problematiken. Man kan hoppas att en del ansvariga riksdagsledamöter deltar och förstår den idag orimliga situationen.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Skatteverket har gräddfil – men bara i Sverige

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.