Snart är det dags för en ny offensiv i Ukraina – som krossar den ryska armen

Nu kommer nästa stora ukrainska offensiv.

President Zelensky talade i går kväll i sitt dagliga kvällstal till nationen och angav att runt i hela Kharkiv-regionen – på landsbygden – har hela 150.000 blivit befriade. Alla där utropar nu sin glädje över att ryssarna är bortdrivna, men berättar samtidigt  om all förstörelse och mänskligt lidande. Vi har själva kunna se hur mer än 400 blivit begravda i en massgrav efter tortyr och andra grymheter. Tänk att dö en sådan död!

I talet angav Zelensky att snart kommer medborgarna i Kherson och på Krim, samt i Luhansk och Donetsk (största regionen med 4 miljoner invånare) kunna sjunga samma segersång. En klar indikation på den offensiv som nu följer. Han går ett steg till och berättar att i de befriade områdena så uttrycker man sin glädje på ukrainska trots att de har ryska som modersmål. “Bara ukrainska hörs” säger Zelensky. Det är en otrolig markering från medborgarna – de vill inte till Ryssland, de hatar nu det landet (vilket de troligen inte gjorde förut). Vladimir Putin borde få reda på detta, men han hålls väl avskärmad, inte för att han skulle ändra sitt handlande , men för att han behöver förstå hur han skadat Ryssland och fått alla ukrainare emot sig.

Enligt Zelensky beror framgångarna på Ukrainas väpnade styrkor, deras specialstyrkor, underrättelsetjänsten, hemvärnet, gränsstyrkorna, men också enheterna som lyder under  inrikesministeriet med bl a rikspolisen och statens räddningstjänst.

Zelensky sa också att vi ska också tacka vår sjukvård och transportarbetarna, de som arbetar med energiförsörjningen och inte minst alla volontärer, men också IT-experterna, våra lärare och Ukrainas diplomater. Dessa och många, många andra som gör ett arbete som stärker oss alla, sa Zelensky i går kväll. Stärker vår förmåga att slåss och vinna.

Därtill kommer: Hela 91 procent av befolkningen har förtroende för krigsmakten. Denna undersökning är gjord nyligen. En tidigare undersökning i somras visade att endast 2 procent av ukrainarna är positivt inställda till Ryssland.

Att president Zelensky gjort ett otroligt uppskattat arbete visar att hans förtroendebalans ökat med hela 96 procent. Från en tilltro före Rysslands invasion på minus 19 procent till nu plus 77 procent.

Expressen manar Kristersson att skicka den långskjutande Archer till Ukraina. Det skulle väl övergångsregeringen göra, efter samtal med Kristersson. eftersom frågan redan är under beredning, enligt försvarsminister Peter Hultqvist. Det är bråttom.

Dagens Nyheters Svante Weyler skriver idag om “I väntan på det ryska nederlaget” måste vi också tänka på Belarus. Sverige måste dessutom använda sitt kommande ordförandeskap i EU till att ta upp både Ukraina och läget i Belarus.

PS När detta skrivs kommer nyheten att Ukraina oskadliggjort (sprängt) en rysk militärbas i Kadiivka, i Luhansk-regionen.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.