Socialdemokraterna bryter Januariavtalet genom bedrägligt förfarande

Tre viktiga frågor i Januariavtalet var att Värnskatten slopades och att vinster i välfärden accepterades samt att en rimlig beskattning av företagare genom 3:12-reglerna accepterades. Nu bryter Socialdemokraterna denna överenskommelse genom att gå bakom ryggen på Centern och Liberalerna.

Detta tänker sig Socialdemokraterna göra efter valet nästa år:

Detta innebär en JoJo-politik. Det som Samverkans-partierna kommit överens om i Januariavtalet genomförts under mandatperioden, men återinförs efter nästa val. Avsikten med överenskommelsen kan väl knappast ha varit att ta bort värnskatten under ett par år och sedan återinföra den? Inte heller har väl avsikten varit att förbundet mot vinster i välfärden – nu för friskolorna – skulle komma tillbaka efter nästa val? Eller att 3:12-reglerna för fåmansbolagen ska skärpas efter nästa val?

Detta måste betraktas som ett bedrägligt förfarande. Skulle Centern och Liberalerna undertecknat Januariöverenskommelsen om det stått: Dessa åtgärder som nu genomförs enligt Januariavtalet har Socialdemokraterna rätt att ändra på efter nästa val?

Detta är från Stefan Löfvens sida ett bedrägeri. För partiledaren/statsministern måste vara medveten om att de förändringar som genomförs, i enlighet med Januariavtalet, ska hålla även efter nästa val. Tanken var väl inte att förändringarna gjordes enbart som en tillfällig eftergift, så länge Stefan Löfven får sitta kvar som statsminister.

De reaktioner som nu sker från Annie Löövs sida, och andra ledande centerpartister och liberaler verkar komiska. Det hade varit bättre att direkt ta kontakt med Stefan Löfven och sagt: Detta har vi kommit överens om. Se nu till att Ditt parti följer den överenskommelse som vi träffat. 

Stefan Löfven borde gå ut med samma budskap som vad gäller fastighetsskatten. Det blir ingen fastighetsskatt skatt, men det blir inte heller högre skatt på fåmansbolagen, inte heller en ny värnskatt eller förbud mot friskolor i bolagsform. Vi Socialdemokrater håller träffade överenskommelser. Eller så borde Stefan Löfven gå ut och säga: Nu Centerpartier och Liberalerna. Ni måste förstå att vi nu återställer det som ni tvingat oss göra. Men, tack för makten och statsministerposten!

Snart blir det väl likadant med den fria hyressättningen i nyproduktionen av bostäder. Regeringen säger sig vilja införa detta den 1 juli nästa år, för att sedan riva upp beslutet och återgå till dagens regelverk.

 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.