Sommaren har präglats av hyllningen till Långbänken

I stället för att lösa viktiga frågor snabbt och resolut, så präglas den svenska politiken av Långbänken. Denna sommar har bjudit på många exempel. Långbänken präglas av följande faktorer:

 • Problem åtgärdas inte direkt, utan politikerna fäller omdöme – oacceptabelt t ex – och lovar åtgärda. Men ingenting händer
 • När politikerna efter en tid märker att åtgärder är nödvändiga, men inte vet riktigt vad, så tillsätter man en utredning efter att i månader arbetat ut direktiv som tar alla tänkbara hänsyn
 • Utredningen får normalt två år på sig, sedan följer remissbehandling och bearbetning i regeringskansliet samt efter Lagrådsremiss en ny behandling i regeringskansliet, varefter riksdagen ska tycka till och fatta beslut, sedan ska åtgärder/lagen genomföras.
 • Genomförandet och åtgärderna brukar aldrig bli ordentliga, utan någon form av minsta gemensamma nämnare brukar prägla åtgärderna. Hänsyn måste tagas till de som är motståndare till åtgärderna, och där är ofta regerings sammansättning avgörande. Hela processen tar normalt 4-5 år.
 • Några år efter genomförandet inser politikerna att man inte löst problemen, och då måste en ny utredning tillsättas. Och så fortsätter det.

Exempel på Långbänk sommaren 2021:

 1. Framtidens elförsörjning riskeras genom att regeringen nu vill dela upp beslut om slutförvaring av kärnkraftsavfall trots att alla bakgrundsbeslut är klara – inklusive från Strålsäkerhetsmyndigheten. Enligt Svensk Kärnbränslehantering, SKB, kan detta leda till elbrist då kärnkraftverk kan tvingas stänga.
 2. Båtmotorer för miljardbelopp förs ut från Sverige av stöldligor. Skälet är att Tullen saknar befogenheter att granska misstänkta fordon som ska lämna Sverige, trots att man begärt den rättigheten. Inresande fordon får granskas, men där finns inte stöldgodset.
 3. Sverige har varit passiv när det gäller att utnyttja EU:s Återställnings-fond på 34 miljarder till digitalisering. Trots att Teknikföretagen föreslagit detta och att våra EU-kollegor satsat just på framtidsinvesteringar.
 4. När det gäller utbyggnaden av 5G-nätet ligger Sverige flera år efter andra EU-länder, trots löfte från Stefan Löfven i maj 2018 att Sverige skulle ligga främst.
 5. EU:s nya klimatinitiativ gör att Sverige riskerar att det normala skogsbruket får problem, att vattenkraften kan komma att räknas som miljöfarligt, liksom kärnkraften. Vad gör politikerna? Inte mycket, avvaktar.
 6. Cementa hade regeringen på bordet redan 2018. Gjorde ingenting.
 7. Tillståndsprocessen i regeringskansliet fungerar inte. Riksdagen har reagerat. Boliden valde Norge i stället för Sverige med en ny kopparutvinning. Critial Metals valde Finland i stället för Boden.
 8. Sparkrav från regeringen har hindrat polisen i arbetet mot den organiserade brottsligheten.
 9. Cybersäkerheten i Sverige ligger efter våra grannländer.

Detta är bara ett axplock av de Långbänkar vi hyllar i Sverige.

OBS! Det var inte bättre på alliansregeringens tid. Långbänken är ett politisk problem i Sverige sedan urminnes tider.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Sommaren har präglats av hyllningen till Långbänken

 1. Tack för att du är tillbaka. Rapporten från Göteborg om den farliga utvecklingen inom den kommunala verksamheten med klanpåverkan och rädsla för att hålla sig till ett korrekt handlande oroar och vad är motåtgärden?

  • Tack, tack, säger jag. Det är både stimulerande och bedrövande att skriva om den svenska politiska situationen. Det svenska politiska systemet fungerar inte, vilket inte är parti-relaterat direkt. Det var Långbänk under Alliansregeringarna också. Däremot verkar MP vara en broms i det politiska systemet, och detta genomgående. Vad gäller den göteborgska studien om kommunens undfallenhet mot de kriminella gängen, så är det minst sagt chockerande. Är det likadant i andra delar av landet? Förmodligen. Vad gör vi åt detta? Svaret från politikerna blir väl som alltid: In med Långbänken.

 2. Man kan misstänka att MP hindrar och försenar mycket av det regeringen annars kunde göra. MP ut ur riksdagen! måste vara ett huvudmål inför valet 2022.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.