Statsråd ger utredning skulden för egen försumlighet

Donationsutredningen, med Anders Milton i spetsen, kom med sin utredning för två och ett halvt år sedan, i september 2015, enligt DN idag. Nu talar statsrådet Annika Strandhäll om en ”misslyckad utredning”. I stället är det statsrådets (Gabriel Wikström som fick lämna regeringen i somras) och socialdepartementets misslyckande som ligger bakom fördröjningen av en ny donationslagstiftning. Eller egentligen regeringens bristande arbete, som jag tidigare påpekat i otaliga bloggar.

Nu sägs det att grundlagsjurister på Justitiedepartementet gjort analysen att förslaget skulle kunna strida just mot grundlagen. Här finns dock några reflektioner:

  • Varför har dessa grundlagsjurister väntat i mer än två år innan de påtalar problemet – en strid mot grundlagen
  • Att jurister på justitiedepartementet tror sig se grundlagsproblem behöver inte betyda att så är fallet. Den föreslagna processen, när det är klart att en patient inte överlever, finns i flera andra länder, och de torde ha samma typ av medborgarskydd som den svenska grundlagen ger.
  • Kanske är de jurister, som helt plötsligt upptäckt grundlagsproblematiken, inte de skarpaste knivarna i lådan. En prövning ”högre upp” borde ha skett.

Redan när utredningen arbetade togs frågan, om den föreslagna donations-lagstiftningen skulle kunna strida mot Europa konventionen om de mänskliga rättigheterna, upp. Men, då konstaterades, att eftersom flera andra länder i Europa fått klartecken, så borde samma process kunna accepteras i Sverige. (Och då avfördes den frågan)

Nu har Strandhäll, enligt DN idag, tillsatt en kompletterande utredning. Men ingenting finns att läsa på regeringens hemsida. Där detta ska redovisas (fungerar inte heller som det ska),

Och, kan man konstatera: Utredningen gick på remiss, och ingen hade en invändning mot förslaget, bortsett från Lunds Juridiska fakultet. Men det rörde inte den fråga som nu är aktuell. Sedan sker en ny-utredning efter mer än två år……..Tala om långbänk. Och ett mindre väl fungerande regeringskansli.

Nu ska ett seminarium hållas i Lund, nästa tisdag, den 13 februari, för att belysa juridiken under medverkan av just ”högre” och mer kompetenta jurister. Där medverkar såväl Johan Munck, tidigare ordförande i Högsta domstolen och Sten Heckscher, fd ordförande i Högsta Förvaltningsdomstolen.

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.