Statssekreterare sprang 100 meters-lopp

IVA höll igår ett seminarium om “Tillväxt – inte bara i storstad“. Mycket intressant och givande. Statssekreterare Eva Lindström, Näringsdepartementet, skulle vara med, men sprang i stället inledningsvis ett 100-meterslopp. Redovisade regeringens näringspolitik. Hon hann inte tala om exportstrategin, men nämnde i övrigt mycket innan hon gick i mål

Vad som tilltalar mig är att ramverket är det viktigaste. Bra. Likaså en aktiv näringspolitik inom den ramen. Ett par frågor från publiken ställdes, sedan sprang Statssekreteraren ut. (Tur att hon talar så snabbt, men vad hann publiken uppfatta?) Temat för seminariet “Tillväxt utanför storstaden” fanns inte på hennes agenda. På en fråga svarade hon att “utvecklingen är inte ödesbestämd”. Bra att veta.

Sedan kom seminariet igång under den skicklige moderatorn Sverker Olofssons ledning. Ishotellet i Jukkasjärvi visar vad man kan göra. Nästa år blir det ishotell även på sommaren, med hjälp av solkyla!! Två gånger i veckan vintertid är det direktflyg till Kirunna från London. Mats Årjes, som basar för Skistar, gav en intressant bild av hur deras verksamhet i Åre med flera platser investerar miljardbelopp, med framgång! Nu ska en ny flygplats byggas för 1.2 miljarder.

I den följande paneldiskussionen om besöksnäringen visade Maud Olofsson att hon fortfarande är i form. Nu som ordförande i Visitas. Allt är dock inte fjäll påpekade Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård, som efterlyste bättre infrastruktur. (Något som var genomgående hela kvällen)

Allt kan inte nämnas i bloggen, men seminariet streamades, så det ska gå att koppla upp sig och se själv. (Var inte utlagt när jag skrev detta). Men, Titti Jöngren från Grindtorps gård måste nämnas. Hon och hennes man driver en gård, med en mångd olika verksamheter, som man inte förstår att de hinner med. Gården är på drygt 100 hektar, så den är inte liten. Till sin hjälp har de bara anställde Niklas. (Som inte får vara sjuk eller bli med barn).

Kluster, infrastruktur och människan var i fokus i de tre paneldiskussioner som moderatorn drev snabbt och effektivt. Johan Öberg, Boston Consulting Group, redovisade en ny studie, som vi tyvärr bara fick på en overhead-presentation. (Jag väntar på en koppling, men den har inte kommit än. Läggs då ut).

Det ska bli fortsättning på temat tillväxt även utanför storstaden, så det blir förhoppningsvis en givande framtid. Med bäring på hela landet. Exempel är här viktiga, det visade IVA-seminariet.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Statssekreterare sprang 100 meters-lopp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.