Stefan Löfven, återvänd till Götaplatsen!

I lördags hade Aftonbladet en ledare “Välj din fajt nu, Stefan Löfven“. Den är inte helt snäll, men kommer med ett konstruktivt förslag. Den nya regeringen måste ha ett projekt och förslaget från AB är “Kunskapslinjen”. Jag vill i stället föreslå att Stefan Löfven återvänder till Götaplatsen, till förstamajtalet där 2012. Där chockade Löfven alla med att föra fram innovationspolitiken som det viktigaste för att klara framtiden, givetvis byggd på stabila statsfinanser. Som Alliansen behövde kontra, en månad senare. Så här sa Löfven:

“Sverige (behöver) ligga längst fram i utvecklingen av nya produkter, tjänster och affärsidéer. Därför kan jag berätta för er här idag att en socialdemokratisk regering kommer att inrätta ett innovationspolitiskt råd.

Rådet ska ha till uppgift stärka samverkan mellan olika aktörer och samla arbetet för att utveckla Sveriges innovations- och konkurrenskraft. Den kommer ha högsta prioritet, och därför ledas av statsministern.”

Här har Stefan Löfven sitt projekt, “Innovationspolitiken“, som han själv fört fram som framtiden för Sverige. Nu vet jag också, och har bloggat om detta tidigare, att Förbifart Stockholm och Bromma Flygplats ligger i vägen. Åtminstone för ett samarbete med näringslivet (och kanske också LO?). Men det är bara att Du Stefan, säger vad Du själv tycker. Notera att det räcker! Sedan finns det annat också, som vinster i välfärden, som Du behöver sätta ned foten i, dock utan att snubbla.

Men faktum är att Socialdemokraterna har flera områden där man kan främja en god utveckling i innovation-ekonomisk riktning. En sådan gäller exporten, där Stefan Löfven har erfarenhet sedan han suttit i Exportrådets styrelse, arbetat med frågan på IVA och givit uttryck för sina förslag i en artikel i Dagens Industri den 26 september 2013, “Så ska exporten stärkas”.

Det finns mycket som ett Innovationsråd med Statsministern som ordförande kan utveckla, tillsammans med många andra krafter i Sverige. Enligt Regeringsförklaringen ska ju en ny “Innovationsstrategi” för vårt land utvecklas, och det är att hoppas att den blir konkretare än det diffusa förslag, som inte ens Annie Lööf ville kalla för “strategi” när hon presenterade den på IVA den 12 oktober 2012. Regeringen har utlovat en forsknings- och innovationspolitik med ett 10-årsperspektiv. En satsning på innovationsupphandling också.

Min avsikt är att i några följande blogginlägg uppmärksamma en del som Socialdemokraterna föreslagit, och annat som kan utvecklas. Det hör SAP:s rapport från juli 2012 om “Innovationer”. Förslag till återindustrialisering, eller ska vi kanske säga nyindustrialisering. Där finns vidare ett fantastiskt arbete om de nya tillväxtländerna som Tillväxtanalys presenterat nu i höst. Från EU har vi KET, Key Enabling Technology, som ska stärka Europa. Men vi har också Life Science och erfarenheter från Israels dynamiska innovationspolitik “Startup Nation”, som Stefan Löfven intresserat sig för.

Sedan har vi OECD:s analys av Sverige som innovationsnation, genomförd av Alliansregeringen, men inte ordentligt redovisad. Där finns mycket att hämta, liksom hos Världsbanken som redovisat en del-studie om Sverige och som  kommer med sin slutrapport i februari nästa år. Därtill har vi “The Third Industrial Revolution”, som professor David Brown från Cambridge presenterade för en månad sedan på ett seminarium. Till sist ska nämnas att en studie “Förutsättningar för konkurrenskraftiga företag” presenterades av Tillväxtverket i förra veckan.

Så det blir mycket att läsa för Dig som är intresserad av Sveriges framtid.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Stefan Löfven, återvänd till Götaplatsen!

  1. Hej Håkan
    Fantastiskt vilken utblick du har med god analysförmåga. Något nedstämd blev man igår kväll av Hans beskrivning av elektronikforskningen. Det tycks trots allt finnas många goda ideer kvar att bearbeta.
    Mvh
    Ove

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.