Stefan Löfven tar sitt förnuft till fånga

Varför ska en person som avgår eller dör höjas till skyarna? Stefan Löfven är en verkligt reko människa. Som med hjälp av sitt entourage lyckats hålla sig vid makten i sju år. Men vad har han gjort? Hur står det till med de viktiga sakfrågorna? Att behålla makten – för maktens skull, är det en politikers uppgift? Vad Stefan Löfven borde säga är: “Jag klarade inte jobbet. Därför avgår jag!

Expressens Victor Barth-Kron säger som det är:

“Stefan Löfven löste in i det sista sina problem genom att skjuta upp, gräva ner och tiga ihjäl dem. Han efterträdare får svårt att upprepa tricket”

En näringslivsföreträdare säger som det är, Rune Andersson Melby Gård.

Vilka politiska frågor av stor betydelse har Stefan Löfven misslyckats med?

Det finns många fler frågor. Men Stefan Löfven har varit Långbänkens fanbärare.

Fotnötter: När Stefan Löfven i januari 2012 hade valts till partiledare träffade jag honom uppe på Metalls kontor på Olof Palmer gata och vi satte oss ned och pratade på hans rum. Min öppningsfras var “Jag trodde aldrig Du skulle bli partiledare.” Stefan Löfvens svar: “Inte jag heller”. 

Att säga som det är ligger ju inte för en politiker, och särskilt inte en partiledare. Men läser Du min blogg med mer än ett tusen inlägg så är det flera hundra exempel på hur den nu avgående statsministern misslyckats.

Tyvärr, för vårt land behöver vettiga beslut och kanske har Stefan Löfven tröttnat på att hans beslut hela tiden fattas av hans entourage, den lilla gruppen runt honom. Kanske har Stefan Löfven nu fattat sitt första egna beslut när han väljer att avgå. Det låter hårt, men så är det, trots att många kommentatorer tror att det är annorlunda. Synd att det ska ta nästan 10 år.

Post scriptum: Ledare som talar klartext idag:

Svd, Tove Lifvendahl: “Statsministern lämnar skeppet”

Di, PM Nilsson: “Ett ledarlöst land”

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Stefan Löfven tar sitt förnuft till fånga

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.