Stefan Löfven: “var har du varit alla de här åren?”

Stefan Löfven: “var har du varit alla de här åren?”

Den som ställer den frågan är Alex Schulman i en krönika i Dagens Nyheter den 25 oktober i år. Han ser hur Löfven uppträder i en intervju:

“Vem var den här sköningen? Avslappnad, axlarna sänkta, tillbakalutad i stolen, med ett snett, retsamt leende, plötsligt raljerande och nästan lite slängig…?”

Det var Stefan Löfven

och Schulman konstaterar:

Jag gillade den nya Löfven, skulle gärna tagit en öl med honom, sitta i en bastu och snacka lite skit, men jag frågade mig också: var har du varit alla de här åren? Vad mycket roligare svensk politik hade varit med den Löfven som statsminister.

Grattis Stefan Löfven! säger jag. Nu är Du fri. Nu är Du Dig själv.

Tänk att så få andra kommentatorer eller journalister har sett verkligheten. Detta borde de förstått: Stefan Löfven, vår statsminister, var en av de få statsministrarna i världen som fungerat som en Avatar. Med en ganska god förmåga att sätta på grammofonen och spela upp lämpliga talepunkter som han fått. Alla tror att det är Stefan Löfven som talar, men det är egentligen en Avatar, försedd med dessa talepunkter av entouraget . En mänsklig Avatar, som talar.

Stefan Löfven tar sitt förnuft till fånga

Vad är Sverige egentligen idag?

Till sist: På presskonferensen idag lovade Stefan Löfven att han skulle fundera på vad han ångrar. Han skulle lägga ned stor möda på detta, tala med sina kollegor och komma tillbaka. Här en del tips:

 • De kriminella gängen
 • Den bristande integrationen
 • Elförsörjningen och elpriserna
 • Cementproblemet och Cementa
 • Bristande ledning av Corona-pandemin
 • Löftet att Sverige skulle toppa 5G (maj 2018)
 • Affärsplan Sverige (Löfte 24 september 2012)
 • Den långa tillståndsprocessen som hindrar näringslivet
 • Bristen på beslut i regeringen 
 • Alla dessa utredningar 
 • Långbänken

 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Stefan Löfven: “var har du varit alla de här åren?”

 1. Hans uppdrag har väl främst varit att a) hålla (S) samlade, b) behålla makten.

  Därvidlag har han lyckats. Men sämre med att lösa rådande samhällsproblem.

  En hedersman som jag träffade när han var Metall-ordförande. Sunt förnuft baserat på mänsklig och yrkesmässig erfarenhet.

  Men det räcker inte långt i den politiska slänggungan.

 2. Håkan,
  Spot on men du tog inte med en sak. Den lägsta arbetslösheten i Europa 2020 enligt Löfven. Det gäller att komma ihåg det löftet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.