Stockholms privata storsjukhus är bäst, visar utvärdering

Nu har en ny utvärdering gjorts av de tre stora akutsjukhusen i Stockholm. De visar att privatiseringen innebär lägre kostnad och bättre kvalitet. Ett klart underkännande av talet om att vinst otillbörligt skulle negativt påverka vård och omsorg. Kanske skulle man i stället säga att sjukvården måste hanteras av de som är effektivast och ger bästa resultat. Det skulle betyda att offentlig sjukvård i egen regi skulle vara förbjuden. Hoppas ideologen Jonas Sjöstedt läser detta. Vi ska inte tillbaka till Sovjetunionen.

Svenska Dagbladet skrev om detta, och ger i sin artikel en kortfattad redovisning. S:t Görans sjukhus har lägsta kostnad, mer nöjda medarbetare och patienter, med en god kvalitet och bra tillgänglighet.  I siffror visart utvärderingen, som jag tycker att alla borde läsa, en skillnad i kostnad på 6-7 procent. För landstinget blir tom kostnaden cirka 11 procent lägre än vid övriga sjukhus.

Vi kan se på vårdtiden, då är S:t Görans Sjukhus kortare generellt. Men därtill kommer att detta sjukhus har lägst andel återinläggningar inom 30 dagar, något som är en standardjämförelse. Vill Du inte läsa hela rapporten, rekommenderar jag sammanfattningen sidan 7 – 10.

Vad skriver utvärderarna i rapporten avslutningsvis och sammanfattande, jo: “Då effektiviteten är det sammanvägda resultatet av produktivitet och kvalitet kan konstateras att S:t Görans sjukhus är det mest effektiva sjukhuset i denna jämförelse”. Vad kan man mer begära, Stefan Löfven?

Slå vakt om det bästa!

 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.