Studio Ett bryter mot den hovsamma hovjournalistiken

Nu äntligen verkar det som om vissa journalister förstått att de inte kan fortsätta intervjua ledande politiker med snällheten som riktlinje. Ett tydligt exempel på detta vari Studio Ett igår. När man tog upp Riksrevisionens kritik mot regeringen för arbetet med laglösheten i viss arbetskraftsinvandring.

Jag blev överraskad för i stället för att med snällheten som ledstjärna, satte man igår i Studio Ett press på arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Så här säger Riksrevisionen i rapporten:

Riksrevisionen har granskat statens insatser mot arbetskraftsexploatering. Granskningen visar att det arbetet har brister i alla delar. Bristerna beror framför allt på att regeringen varken har gett myndigheterna mandat eller tydliga uppdrag för att motverka arbetskraftsexploatering

Detta är rekommendationerna från Riksrevisionen till Regeringen, som Studio Ett redovisade:

  • ge myndigheterna på området tydliga uppdrag och mandat
  • ta fram en handlingsplan för att samla åtgärderna och möjliggöra uppföljning
  • se till att lämpliga myndigheter tar fram en process för skydd och stöd till offer, samt information om rätt till goda arbetsvillkor och vart drabbade kan vända sig

Lyssna på Studio Ett och hur de två reportrarna manglar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. De t o m avbryter henne.  Det 10 minuter långa inslaget avslutas mad arr Studio Ett-reportrarna säger: Vi får anledning återkomma.- Garanterat.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Studio Ett bryter mot den hovsamma hovjournalistiken

  1. Tack för detta. Det är lätt att konstatera att statsrådet har talets gåva och tog mycket av tiden. Mycket upprepningar – reportern borde ha stoppat henne. Men frågorna var skarpa och bra. För kunskap om skuggsamhället läs: Ellinor Torp: Vi, skuggorna. Ett Sverige du inte känner till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.