Sverige bör exportera mindre – kapital

Det är inte många som tänker på att Sverige är ett överskottsland på kapital fullt i klass med Kina och Tyskland. Det har nu Assar Lindbeck uppmärksammat i ett inlägg i Dagens Nyheter i söndags (12/5). Du som följt min bloggg har noterat detta tidigare. Bland annat ett inlägg i juni 2010 på IVA-bloggen i en replik till Ewa Björling.

Under 15 år har Sverige i genomsnitt haft en kapitalexport på 6 procent av BNP, det visar Assar Lindbecks sammanställning. Det är ett överskott i bytesbalansen i samma storlek. Han knyter ihop exporten av kapital med bristen på investeringar i hyreslägenheter. Tidigare hade vi en investering i bostäder på 4,5 procent, nu är vi nere i bara 3 procent av BNP.

Det finns andra produktiva investeringar som vi skulle kuna öka, och även borde öka, och det är på infrastruktursidan. Lindbeck tar upp de bristande kommunala investeringarna på detta område, vilket kan vara riktigt. Det saknas dock, eller skall vi säga behövs verkligen, investeringar i infrastrukturen generellt. Se exempelvis på det eftersatta järnvägsnätet, och då inkluderar jag givetvis även det som rullar på spåren. Detta har Svenskt Näringsliv uppmärksammat i en rapport. Vice VD Annika Lundius har beskrivit detta i en utmärkt artikel i SvD den 22 april.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.