Sverige EU:s mest innovativa land 2014, enligt ny Scoreboard

Sverige kommer i topp igen i EU:S “Innovation Union Scoreboard 2014“. Vårt land kommer i topp, följt av Danmark, Tyskland och Finland – i den ordningen. Dessa fyra länder klassifieras som innovationsledare, “Innovation Leaders”. Sedan kommer “Innovation Followers”, med en tredje grupp därefter, som rubriceras som moderata innovatorer. Fjärde och sämsta gruppen kallas för “Modesta”. Den kommer upp ett poängantal som bara är en tredjedel mot de främsta innovationsländerna..

Även om Sverige fortfarande bär ledartröjan är vi det land som förlorat mest. Detta från 2006, som är startåret för jämförelsen i EU.  Vad är Sverige då mindre bra på? Jo, försäljning baserade på nya innovationer och kunskapsintensiv export. I led med detta så är vi svaga på nya innovationer och har också fått en kraftig nedgång i venture capital, alltså riskkapital. Något som inte förvånar läsaren av denna blogg.

Den lägsta innovations tillväxten noterade Sverige, enligt rapporten. Vi ligger också relativt dåligt till när det gäller ekonomiska effekter, “Economic Effects”, enligt EU:s Scoreboard.

Här skulle jag kunna skriva en hel uppsats byggd på Innovation Scoreboard, men avstår. Rekommenderar istället en läsning på nätet eller en utskrift. På sidan 69 finns detaljerna om Sverige, för Dig som vill botanisera på egen hand. Den regionala utvecklingen finns i en separat rapport.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.