Sverige får värsta underbetyget

Kan man tänka sig ett större underbetyg av Sveriges förmåga att lösa gängkriminaliteten än när Danmark nu inför gränskontroller mot Sverige? Detta är ett underbetyg åt alla “gamla” partier, inklusive Allianspartierna. SD har haft en annan inställning och fått stor hjälp av de andra partierna att ta opinon och väljare. Nu är det Vänstern och Miljöpartiet som går brottslingarnas intressen, med stöd av Socialdemokraterna (som inte vågar gå från ord – kraftfulla – till handling)

Men dessutom följer Danmark med den tekniska utvecklingen, vilket Sverige inte gör. Sverige har fortfarande en rad analyser och förslag från brottskommissionen 2005 som inte är genomförda. Heja Långbänken! Danmark har nu 1.5 miljoner övervakningskameror. Svenska polisen hade för en tid sedan bara tillstånd till några hundra kameror. Några hundra! Jag upprepar: Långbänk. Och en enorm oförmåga.

Men, jag återkommer till min blogg i tisdags, där jag tog upp bilbränderna, och den långsamma lagföringen. Detta är bara toppen på isberget. Så här ser det ut på alla politikerområden. Och det har blivit klart sämre under den nuvarande regeringen, men det var inte bra tidigare heller. Detta har jag skrivit om i många hundra bloggar de senaste åren, Gergils Innovationsblogg.

Alla de negativa sidorna i svensk politisk hantering skulle kunna vändas till något positivt. Vi kan, men vill inte. Gäller givetvis inte Dig och mig, utan de ansvariga politikerna, som är belåtna med att sitta i sitt Eiffeltorn. Potentialen i Sverige utnyttjas inte, men ända mår vi ganska gott. Kortlista på det som inte fungerar som det borde:

Ja, det räcker. Alla som läser minn blogg undrar: Vad gör vi? Svaret är: Jag vet inte. Vi har väl de politiker vi förtjänar.

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.