Sverige hamnar i botten – i EU

Vi är många som varnar för att Sverige i det långa loppet kan förlora stort, även om vi fortfarande ligger bra till i olika rankings. Vi är på det sluttande planet, om än högt uppe. Och då riskerar fallet, om det kommer, att bli kraftigt. Vi kan se vad hände med kunskaperna i skolan – PISA. 

I EU har nu kommit en Euro Plus Monitor, som tar pulsen på de europeiska länderna. The Lisbon Council står bakom, tillsammans med Berenberg.

Sweden shows that success can breed complacency and remains on the wrong track even if it is still far away from the danger zone. With an unchanged score of 6.6 in the Fundamental Health Indicator, it still exceeds the eurozone average of 5.9. However, Sweden stays at the very bottom of the Adjustment Progress Indicator at No. 28 due partly to an insufficient pace of external and labour cost adjustment and a lack of pro-growth reforms.

En fri översättning kan vara så här:

Sverige visar att framgång kan invagga landet i självgodhet och därför fortsätta åt fel håll, även om landet är långt ifrån farozonen. Med oförändrat rankingpoäng på 6,6 i indikatorn för hela ekonomin ligger Sverige fortsatt över euroområdets genomsnitt på 5,9. Sverige ligger dock sist i indikatorn vad gäller reformtakt, på plats nr 28. Detta beror på uteblivna reformer på arbetsmarknaden och och brist på reformer för att stimulera tillväxten i ekonomin.

Några intressanta reflektioner från EU-rankingen:

 • Eurozonen utvecklas väl och leder till en mer dynamisk ekonomisk utveckling
 • En gyllene epok kan skönjas för Frankrike som på flera viktiga områden reformerar
 • Politisk osäkerhet i EU fortsätter vara en påtaglig risk
 • Utsatta länder, som Irland, Spanien och Portugal uppvisar påtagliga friskhetstecken
 • Estland, Lettland och Litauen fortsätter att tillhöra stjärnorna vad gäller ekonomiska reformer

Detta ger en fingervisning av den senaste rankingen från EU. Den ekonomiska utvecklingen går klart åt rätt håll. Men Sverige är där sämst. Låt oss vända detta till vår fördel: Vår förbättrings-potential är stor!

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Sverige hamnar i botten – i EU

 1. Dagens understatement! “Vår förbättringspotential är stor”!

  De här undersökarna har inte läst på!
  Ett land som inte kan hålla reda på sina medborgares identiteter (IT-skandalen)
  Diarieföra dokument (UD)
  Bygga järnvägstunnlar i moränmark (Hallandsåsen)
  Bygga sjukhus (KS)
  Bygga badrum (KS)
  Installera Bredband (Telia/Skanova)
  Hantera Post (PostNord)
  osv.
  är ingen ledande nation. Eller är det så att den sämst utbildade arbetskraften hamnar i Staten och Statens bolag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.