Sverige har förlorat Finansplats Stockholm

 

Regeringen lyckades reta upp Nordea tillräckligt så att banken nu flyttar till Helsingfors i Finland.

Sedan 12 år tillbaka har den svenska regeringen arbetat för att Finansplats Stockholm ska bli attraktiv för hela Europa, och gärna övriga världen. Genom dagens beslut att flytta Nordea till Finland har Sverige förlorat. Och detta är självförvållat. Utan regeringens, och särskilt Magdalena Anderssons, agerande hade Nordea inte ens övervägt att flytta.

Avgörande för Nordea är det oförutsägbara politiska klimatet i Sverige. Nu i motiveringen lägger Nordea till, för att inte irritera för den svenska regeringen i onödan, att man föredrar ett land som är med i EU:s Bankunion. I pressmeddelandet talar Nordea att man vill ha ett “predictable regulatory environment”. I tidigare Nordea-uttalanden sa man i våras att oförutsägbarheten i Sverige var allvarligare än resolutionsavgiftens storlek.

I morgon klockan 09.00 blir det Nordea-presskonferens i det nya hemlandets huvudstad Helsingfors. I från dagens styrelsemöte i Köpenhamn kom bara en presskommuniké.

Kommer skatten på finansiell verksamhet stoppa Finansplats Stockholm? Den frågan ställde jag i en blogg i januari. Tyvärr har vi nu facit: Ja.

Här är lite historik från vårens händelser visavi Nordea från regeringens sida. För den som vill rekapitulera. Stockholmstidningarna idag, SvD, DN och DI ger alla den riktiga bilden, att det är regeringen som orsakat Nordeas flytt.

Initiativet till Finansplats Stockholm togs för många år sedan, och Göran Perssons regering engagerade starkt år 2005. På en fråga i riksdagen den 8 februari samma år sa S-regeringen:

Som ett led i arbetet att stärka Stockholms position som finansiellt centrum i Östersjöområdet kallade jag till rundabordssamtal i januari. Medverkade gjorde branschföreträdare, myndighetspersoner och politiker. Diskussionen var bred och demonstrerade att åtskilliga omständigheter har betydelse för den finansiella sektorns konkurrenskraft och utveckling.

 

Men nu förgäves. Hoppas regeringen förstår vad den gjort, för de bortförklaringar som Magdalena Andersson och Per bolund kom med i går gav intrycket att man inte begrep. Men det gör de väl? Annars är det rätt förfärande. Och ta lärdom när det gäller vinster i välfärden! En hel bransch med 1 miljon arbetstagare känner sig motarbetade och hindras idag i sin utveckling.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Sverige har förlorat Finansplats Stockholm

  1. Nordea flyttar för att de kan bygga ett större pyramidspel med bankunionens regler men då Nordea är en av de fem storbankerna som har oligopol på clearingen mellan riksbankskontona och är för stor för att falla (läs – för stor för att betala sina skulder till kontokunderna vid t.ex en bankrusning) kommer Riksbanken rädda Nordea i vilket fall. Jag beskriver enkelt med bilder och animationer vad som händer om kontoinnehav flyttas från Nordea till en annan storbank och hur Riksbanken kommer rädda Nordeas pyramidspel här:

    Går det att straffa Nordeas pyramidspel genom att flytta ditt konto till en annan banks pyramidspel?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.