Sverige hotat som IT-nation. Brev till regeringen

Nu verkar allt man skriver och gör vara obetydligt när man har Afghanistans kollaps som riktmärke. Hur ett helt land på några dagar kan falla undan för en kriminell grupp som Talibanerna är obegripligt. Men, en studie i Göteborg visar att de kriminella gängen där har ett våldskapital som gör att kommunen inte vågar ta itu med kriminaliteten. Fäller undan som i Afghanistan. Läs själv ”Kommunanställda blir verktyg för kriminella”, en artikel i Dagens Nyheter.

Lika ofattbart är det i svensk kontext att två ungdomar kan skjutas ihjäl i Tensta utan att morgonekot rapporterar om detta. En normalisering av gängvåldet som kanske vissa politiska krafter önskar sig, så att de slipper åtgärda. (Ekot bättrade sig senare under dagen). Vad säger MP, Vänstern och de ansvariga politikerna Mikael Damberg och Morgan Johansson, som hela tiden försvarar sig med att vi aldrig gjort så mycket  och så kraftfulla insatser mot gängvåldet som nu? Än har regeringen inte knäckt gängen som statsministern lovat i åratal.

Nu får vi skaka av oss normaliseringen av gängvåldet och höja blicken till Sveriges läge på IT-fronten. Det är inte särskilt bra, vill jag påstå. Inte när IT-branschen kan skriva till regeringen och säga: “Sverige hotat som IT-nation”. Brevet, som finns i länk här, dateras den 13 april 2021.

Skrivelsen i april i år baseras på en rapport från november förra året, 2020. IT-kompetensbristen.  Där påpekar man att 70.000 IT-experter kommer att saknas 2024, om inget görs. I den rapporten hade IT.-branschen 10 förslag på kort och lång sikt. Men, eftersom regeringen tydligen inte gjorde något så skrev man i april till regeringen med varningsklockan “Sverige hotad som IT-nation”.

Rapporten förra året bygger på en motsvarande rapport gjord 2017. Där varnade branschen också för kompetensbrist.

Sår här ser det ut:

  • 2017 gör IT-branschen en analys av läget för IT-sektorn. Påvisar brister, det saknas 70.000 experter. Föreslår hur bristen ska avhjälpas.
  • 2020 gör IT-branschen en ny analys med nya förslag – både för nu och för framtiden.
  • Ingenting händer. Regeringen ger Digitaliserings-rådet ett förlängt uppdrag, men drar samtidigt kraftigt ned på kansliets resurser. Bara tre medarbetare blir kvar.
  • “Sverige hotat som IT-nation”  skriver IT-branschen till regeringen i april i år. Eftersom ingenting händer.

Den moderata riksdagsledamoten Betty Malmberg ställer en fråga till digitaliseringsministern Anders Ygeman. Hennes utgångspunkt är en OECD-ranking, Digital Government index, DGI, som placerar Sverige som sämsta land. (Gäller offentlig sektor) Svaret från ministern kommer den 21 april i år, 2021. Ygemans svar är ett förnekande av Sveriges problem med digitaliseringen.

Digitaliseringsministern vet tydligen bättre än IT-branschen hur denna bransch ser ut och vilka problem den har. Inte underligt att Långbänken frodas. Det värsta är att regeringens bristande förmåga och engagemang i IT-frågorna drabbar vårt land.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Sverige hotat som IT-nation. Brev till regeringen

  1. Tack, som vanligt bra observationer. Dessutom beklämmande att ta del av Ygemans sämre och sämre prestationer. Som skönmålare av digitaliseringens tillstånd tror han att vi ska tro på honom. Det är också frustrerande att ta del av hans beskrivning av svenska elmarknaden som inte heller beskriver verkligheten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.