Sverige kan bättre – än vad vi gjort hittills

Det är lätt att hålla med den nya statsministern, Magdalena Andersson, när hon säger att Sverige kan bättre (länk till regeringsförklaringen). För de senaste regeringarna har verkligen inte gjort mycket positivt. Man såg det inte komma, det gäller väldigt mycket:

Vad ska då göras? När det gäller brottsligheten ska man vända på varje sten. Regeringen Göran Persson hade 2000 – 2005 BRU, brottskommissionen, som avgav 6 betänkanden. Damma av dessa i stället, och genomför det som föreslagits, så är man på god väg.

Glöm inte bort att Allliansregeringarna också har en stor skuld till alla Långbänkar, även om ansvaret idag måste läggas på de som senast haft regeringsmakten – under hela sju är. Och nästan inte gjort någonting. Nu är det dags att ångra sig genom att säga: Sverige kan bättre. Och det kan väl alla hålla med om?

Det hela Sverige lever på – Näringslivet – verkar Magdalena Andersson inte bry sig särskilt mycket om. Detta säger statsministern om näringslivet:

  • “Sveriges företagare skapar jobb och bidrar till vårt lands välstånd.”
  • “Sverige har idag ett innovativt och konkurrenskraftigt näringsliv”

Helt korrekta och självklara konstaterande, men inget engagemang. Näringslivet finns och det är bra…..

Sveriges största problem är Långbänken.

Do it now

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Sverige kan bättre – än vad vi gjort hittills

  1. Det viktiga är inte vad vi gjort åt olika problem utan att vi har rätt VÄRDEGRUND i vår syn på problemen. Vi måste se det politiska skeendet som ett seminarium. De som inte fattat detta och rättar sig efter det får inga officiella poster!

  2. Andersson verkar ha ambitionen att komma ur Långbänken. Flera problem har blivit så allvarliga att en intellektuellt kapabel statsminister kommer att drica igenom beslut som tidigare fastnade hos Löfven och MP.
    Tyvärr finns det mycket som kan gå vänsterut med olyckliga konsekvenser. Annat som gängkriminalitet och samordning och delning av info mellan myndigheter kan säkert få mycket mer kraft.

    Genom att borgligheten inte växt tillräckligt trots tidigare svagheter hos regeringen så har borgligheten fått en mycket svårare motståndare. Kampen hårdnar inför valet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.