Sverige kan hjälpa Sydafrika på rätt väg

Nu på tisdag, den 23 januari, börjar World Economic Forum 2018 , WEF, i Davos. En av de mest uppmärksammade delegationerna, vid sidan om Trump, blir Sydafrika. Den delegationen kommer ledas av den nyvalde ANC-ledaren Cyril Ramaphosa. I den ingår viktiga politiker och framträdande företagsledare.

Hela den stora delegationen från Sydafrika kommer till Davos för att lära sig, redovisa vad som är på gång i landet och söka investerare. Totalt 53 delegater, varav 7 ministrar. De vill också ha politiskt stöd, något som Sverige kan hjälpa till med. Visserligen har Sverige inte ännu offentliggjort sin delation, vilket är senare än normalt, men framträdande politiker och företagsledare deltar säkert. Dessa kan aktivt medverka till att Sydafrika får ett gott stöd.

Sydafrikas delation säger redan nu att de ska presentera vilka åtgärder man avser vidtaga för att återvinna landets trovärdighet och kreditvärdighet. Vidare ska man visa vilka reformer som ska genomföras för att återvinna landets ekonomiska tillväxt. Allt detta deklarerar man, trots att presidenten för nationen fortfarande heter Jacob Zuma. Man kan säga att delegationen i realiteten tar avstånd ifrån den politik som hittills förts i Sydafrika. De anser sig ha sådana möjligheter att förändra, och ersätta Zuma med Ramaphosa,. även som landets ledare.

Förra året hade Sverige en framställning kallad: Why Sweden beats other countries at just about everything. Rena skrytvalsen, som förhoppningsvis inte upprepas i år. Redovisa gängkriminaliteten i Sverige, för där lär Sverige ligga bra till…

Nu ska Sverige i stället tala om landet med Pappa-ledighet. Nog kan man tycka att vi skulle kunna dela med oss av annat, eller hjälpa länder som Sydafrika. Med digitalisering och utveckling av rolke of Law och annat som många andra länder behöver.

WEF fokuserar mycket på The urgency of shaping the Fourth Industrial Revolution.

Ett fokus direkt på Afrikas digitala utveckling kommer upp på WEF, och verkar riktigt spännande och lovande:

Africa’s digital revolution: a look at the technologies, trends and people driving it

Under kommande vecka ska det bli intressant att följa WEF i sin helhet i Davos. Det är gigantiskt. Men inte minst vad som nu händer i och för Sydafrika. Och vad Sverige gör.

 Här kommer en länk till WEF:s 2018 års Global Risk Report
Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.