Sverige ligger hyggligt till i ekonomisk frihet

Nu finns 2019 års index ”ECONOMIC FREEDOM”, ekonomisk frihet. Gjord för 25:e året i rad av Heritage Foundation i USA, väldens största Tankesmedja. Sverige klarar sig hyggligt, kommer på 19e plats, men det är en rejäl uppgång jämfört med i starten då Sverige låg på 36e plats.

Vad mäter detta ekonomiska index? Jo följande:

  • Rule of law
  • Offentliga sektorn
  • Regelverket
  • Marknadens öppenhet

Under de gångna 25 åren har den ekonomiska friheten ökat. Och med den den ekonomiska standarden. Det finns en direkt relation mellan ekonomisk frihet och ekonomisk tillväxt. Och omvänt mellan brist på ekonomisk frihet och fattigdom. Globalt har 132 länder fått ökad ekonomisk frihet. Samtidigt som 47 länder har fått sämre ekonomisk frihet, och därmed sämre ekonomisk standard.

Unde de gångna 25 åren har andelen fattiga i världen minskat från 34 procent till 10%. Det är alltså en minskning på hela 70 procent. Något att berätta för de fåtal kommunister och vänstersympatisörer som fortfarande tror att ekonomisk frihet är fel.

Sverige har för närvarande besök av två representanter för Heritage, ambassadören Terry Miller och forskningschefen Anthony B. Kim. Inbjudna av Entreprenörskapsforum, som också igår hade ett offentligt seminarium i ämnet (som Du kanske deltog i). En redovisning av seminariet sker på E-forums hemsida under onsdagen.

Det är tre områden där Sverige inte har tillräcklig ekonomisk frihet, som drar ned Sveriges index. Det är offentliga sektorns storlek, skattetrycket och den stela arbets-marknaden.

Vilka länder är i topp? De sex som ligger där har också full ekonomisk frihet, vilket inte innebär en rättighet att göra vad man vill. Här är länderna:

  1. Hong Kong
  2. Singapore
  3. Nya Zealand
  4. Schweiz
  5. Australien
  6. Irland

Du som vill läsa mer, eller använda materialet på olika sätt, kan enkelt ladda ned via denna länk. Det är mycket spännande läsning. Och borde vara ett obligatorium för alla svenska rikspolitiker att ta del av. Och försöka förstå. Samt anpassa Sveriges politik till erfarenheterna globalt.

SvD:s Catarina Kärkkäinen skriver i en ledare idag ”Vi var marknadsekonomins högborg” (missvisande rubrik, men innehållet är tankeväckande)

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.