Sverige saknar krisens DNA – något som alla bör ta del av

Sverige saknar helt möjligheten att hantera en kris. Det skriver DN:s fristående kolumnist Richard Swartz i en krönika idag. “Vårt samhälles dna saknar egenskaperna som blir avgörande i en kris” (DN har inte lagt ut denna krönika digitalt, men det kommer säkert. Länken går till tidningen). Så här skriver Richard Swartz:

“Att hantera – bekämpa (krisen) – kräver framför allt snabbhet, improvisationsförmåga, samordning och en klar hierarkisk befäls- och ansvarskedja.”

Så reagerade vi inte i Sverige, skriver Swartz och fortsätter:

I stället senfärdighet, otillräcklighet, ibland nästan hjälplöst.”

Jag nöjer mig med detta utdrag ur Richard Swartz utomordentligt upplysande krönika. Läs den i DN:s pappersupplaga, och när redaktionen fått ut den på nätet, där.

Tidigare i är skrev samme Richard Swartz en mycket relevant och läsvärd krönika “I Sverige talar, tänker och rör vi oss långsammare än andra – och det märks nu”. Den borde jag bloggat om tidigare, men den har inte tappat något i aktualitet eller träffsäkerhet. “Vårt land är långsamhetens hemvist på jorden” skriver Swartz. Jag skulle aldrig kunna uttrycka det lika dräpande.

“Vi är landet som aldrig haft en sprinter eller en stor filosof och som uppskjuter lösningen av problem genom att begrava dem i någon (ofta gedigen) utredning.”

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.