Sverige tackade nej till Corona-vaccin. Regeringen sa nej.

I går var det utfrågning av statsminister Stefan Löfven i Riksdagen. På en fråga om vaccinationerna, så sa Stefan Löfven:

Utan det gemensamma EU-avtalet hade en vaccinering inte varit möjlig”

Detta är inte korrekt. Sverige fick senvåren 2020 ett par erbjudanden om vaccin. Dessa erbjudande att köpa vaccin – förutsatt att det blev godkänt -tackade regeringen nej till. Det rörde sig om ett ansenligt antal doser.

Även om jag kanske vet mer om vaccinerbjudandet kan jag inte säga detta här och nu. Denna blogg  blir i stället ett inspel till Corona-kommissionen som har i uppgift att kartlägga vad som hänt under Pandemin, vilka misstag som begåtts, och vem som bär ansvaret.

Så mycket kan jag säga att det var regeringen som tackade nej. Och då måste jag – och alla andra – utgå ifrån att statsministern medverkat vid beslutet. Vet inte statsministern om att regeringen tackat nej är det väldigt allvarligt.

I anslutning till riksdagens utfrågning av statsministern fick – sin vana trogen – Hans Olsson på Dagens Nyheter en möjlighet till intervju. Han är snäll och ställer aldrig de svåra frågorna. Så var det i dagens DN också. “Löfven tror att tidsplanen kommer hålla” är rubriken.

Problemet med vaccineringen är, säger Löfven “att det inte kommer tillräckligt många doser”. Ingen fråga från Hans Olsson då om vad regeringen gjort för att få tillräckligt med vaccin. Det hade inte heller varit fel att ställa den svåra frågan om inte Sverige skulle ha kunnat teckna egna avtal. Då borde statsministern inte kunnat undvika att berätta att Sverige faktiskt fick förslag till egna avtal.

Men utfrågningen i Riksdagen igår talar väl snarast för att Stefan Löfven fortsatt på förnekelse-linjen. Moderatledaren Ulf Kristersson framhöll i debatten att Sverige “borde ha köpt eget vaccin tidigt”. I stället för att tala om hur det ligger till, Sverige har fått erbjudanden väldigt tidigt, så målar statsministern upp den felaktiga bilden att EU gjort en enastående insats. Trots att EU-kommissionen nu får stark kritik för att man tecknade avtal sent och utan skyldighet att leverera, bara – AstraZeneca – som skulle göra sina bästa ansträngningar, “best effort”

 

 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.