Sveriges dubbla misstag genom att vägra EU:s Bankunion

För en tid sedan påpekade professor och fd riksdagsledamoten Carl B Hamilton i DN att ”Swedbankskandalen visar behovet av EU:s bankunion.” Nu får vi bära kostnaderna själva. Och Swedebank som är största banken i alla tre baltiska länder kan visa sig ha mer på sitt penning-tvätt-samvete än bara Estland.

Det var inte igår som Sverige sa nej tack till EU:s bankunion, det var 2011-12. I ”söt” förening tyckte moderater och socialdemokrater att det skulle vara fel att Sveriges skattepengar gick till misskötta banker i södra Europa. Nu sitter vi där själva med skägget i brevlådan, minst sagt.

Nordens största bank, Nordea, valde Finland eftersom Sverige inte var medlem i EU:s bankunion. Det framhöll bankens VD : ”Grunden till att vi gör det här är EU:s bankunion”, sa vd Casper von Koskull. den 11 mars 2018.

Det enda parti som varit drivande att Sverige ska gå med i EU:s bankunion är Liberalerna. Deras tidigare ekonomisk-politisk talesperson, Mats Persson, har kraftfullt markerat detta. Inte ens när Nordea sa att en flytt till Finland skulle kunna ändras om Sverige anslöt sig till EU:s Bankunion var regeringen särskilt handlingskraftig. Snarare mesig, när finansmarknadsminister Bolund sa att man kanske skulle utreda frågan. Sverige har haft alla år sedan 2011 på sig för att göra detta. Två regerings fel att Nordea blev finskt, kan man notera. 

Till att sluta av med vill jag upprepa vad som tidigare sagts: Sverige har förlorat Finansplats Stockholm

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.