Sveriges stora dilemma: Att aldrig kunna fatta beslut

Sverige skulle innehaft världsrekordet i Långbänk, om detta vore en gren i alla de Rankings som genomförs i världen. Detta slog mig i söndags, då TV ordnade ett stort program om gängkriminaliteten. Alla var överens om att det är helt fel idag, våra utanförskaps-områden, som regeras av kriminella gäng, måste vi komma tillrätta med. Men ingen sa eller ifrågasatte: Varför har inte frågan tagits på allvar redan för 20 år sedan, när de kriminella gängen började ta för sig. Så alla de etablerade partierna har ett ansvar, men det säger ingen, och givetvis inte de själva. Något som dessutom drivit fram Sverigedemokraterna till en storlek och position som de annars inte skulle haft.

Eller som Ulf Adelsson sa i en riksdagsdebatt år 1983: Uppskjut gärna till morgondagen vad du borde göra i dag. Några exempel på Långbänk i dagens Sverige:

Stefan Löfven angav den riktiga tonen, när han som ny partiledare skrev i Dagens Nyheter denn 22 september 2012: “Vi presenterar en ny affärsplan för Sverige”

Därför vill jag återupprepa vad Löfven skrev:

”Sverige kan aldrig bli störst, men om vi är smarta och arbetar tillsammans kan vi bli starkast i den internationella konkurrensen. Därför är närings- och innovationspolitiken något vi måste ta på allvar. Jag vill föra en seriös gemensam dialog om näringslivets behov, innovationsförmåga och konkurrenskraft.”

När ska detta ske? 

För fyra år sedan bloggade jag om “Sveriges farliga L-allande“. Den ger ytterligare perspektiv på den politiska administrationens förfall. Oavsett regering – då var det Alliansregering.

Varför tar det 20 år för det politiska systemet att hantera sabotaget mot Göteborgs hamn?

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Sveriges stora dilemma: Att aldrig kunna fatta beslut

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.