Tänk att enkelheten kan var så bra!

Det är ofta som jag i denna blogg hänvisar till Dagens Industri. Tidningen är värd den uppmärksamheten och lite till, vill jag påstå. Nu är det dags igen. PM Nilsson skrev en ledare igår på temat “Välj en enkel lösning“. Den fångar upp mycket av det jag bloggat om.

Ofta är en enkel lösning något som av olika skäl motarbetas, påpekar PM Nilsson. Det är den svenska rädslan för konflikt som spelar roll här. Mesighet kallar jag den för. Det är inte att lösningen, som är enkel, är dålig, utan att man måste kunna ta en konflikt. Alla tycker inte lika.

Så ger PM Nilsson några talande exempel.

  • Svenska skolan led under många år av dålig ordning. Detta ledde till dåliga skolresultat. Det enkla hette bättre disciplin. Den andra enkla lösningen heter att ta bort mobiler från klassrummet.
  • Gängkriminaliteten har tagit makten i bostadsområden och skaffar sig ett våldskapital. Då heter den enkla lösningen är att staten återtar det legitima våldsmonopolet. Bevakningskameror ät en lika enkel som nödvändig lösning.
  • Hur ska vi bli av med tiggeriet. Den enkla lösningen heter tiggeriförbud.

PM Nilsson skriver i avslutningen:

En underskattad förklaring till den nationella rörelsens framgång är att den sedan en tid tillbaka är bäst på enkla lösningar, eller på sunt förnuft, bland annat för att andra partier i sin iver att ta avstånd också tar avstånd från det enkla. Tills de själva genomför förslagen.

Den svenska Långbänken är förödande för vårt fina land.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.