Tänk om detta hänt: Sparkrav stoppar polisen

Tänk om politikernas sparkrav hade stoppat polisens arbete med de gängkriminella. Det hade väl blivit ramaskri. Tidningar, radio och TV hade gått i taket.

Så är det inte. Uppgifterna om att polisens sparkrav stoppar arbete med de gängkriminella redovisades igår i Dagens Nyheter. Och till råga på allt, den ansvarige polisministern säger att “Det ska jag inte lägga mig i” Inget ledarskap här inte.

Så normaliserat har gängkriminaliteten blivit att ingen reagerar. Inte den ansvarige ministern och inte media i övrigt. Det var Dagens Nyheter som hade nyheter igår, söndagen den 12 september: “Trots allt fler skjutningar – erfarna utredare stoppas av sparkrav” (För Dig som inte abonnerar på Dagens Nyheter ligger artikeln bakom en betalvägg). Därför vill jag ge en uppgift här om vad som står i artikeln:

  • Pensionerade poliser,  20 timanställda pensionärer med en i det närmaste unik, samlad kompetens har anlitats för att utreda gängkriminella brott, Silvervargar
  • Silvervargarnas arbete har hyllats inom polisen och beskrivits som ett värdefullt tillskott. Men så kom tvärvändningen. Plötsligt skulle det ta slut. Besked i våras
  • Mikael Damberg skulle träffa de pensionerade poliserna i förra veckan. Så blev det inte, eftersom de inte fanns längre.
  • Vad säger då Damberg om att Silvervargarna inte ska användas så mycket nu längre, pga sparbeting (brist på statliga resurser)? “Det ska jag inte lägga mig i”
  • Vad säger polisen om de bristande statliga anslagen?  Jag ser flera möjligheter att bygga en hållbar polisverksamhet om den ekonomiska situationen förändras. (Ansvarig polischef)

Att polisen inte kan använda de personal-resurser som finns för att bekämpa gängkriminaliteten beror på att de ansvariga politikerna inte bryr sig. Inte tillräckligt med pengar. Och de ansvariga politikerna vill inte ta sitt ledaransvar.

 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.