Tänk om Xi Jinping hade varit mer eftertänksam

Självklart är det svårt att tänka efter, och förstå demokratins dynamik ,om man är diktator. Men, ser man (läs Xi Jinping) att demokratin ger en bättre samhällsutveckling, så kanske även en ledare för det stora kinesiska folket kan komma på andra tankar.

När Kina nu firar sitt 70-årsjubileum av Folkrepubliken Kina så kan det inte vara bra för Kinas självbild att två bilder förmedlas: Kinas firande och Hong Kongs protester, där det sistnämnda ofta tar över. Och har Xi Jinping tänkt på:

  • Att Taiwan – efter HK och XI:s uttalande säger: Aldrig Kina
  • Att Xinjangs koncentrationsläger skrämmer omvärlden
  • Att Övervakningssamhället är en framtida krutdurk
  • Att konflikterna med grannländernas ökar
  • Att utländska företag tvekar att verka och investera i Kina
  • Att Kinas störta telebolag, Huawei, stoppas

Utvecklingen i Kina är givetvis i första hand en fråga för medborgarna där, men världens största land betyder mycket för alla som bor på vår planet, och Europa och Sverige är inget undantag. Europa tar tillbaka jobb från Kina, Sverige också. Och ERT, the European Round Table of Industrialist, har lanserat en plan för kontinentens 50 största företag. Det kräver insatser, särskilt i EU, men också här hemma. (Har Du hört om denna plan, utom i min blogg?)

Hur passivt kan Sverige vara gentemot Kina? Den frågan ställde jag för snart två år sedan. Ingenting verkligt har hänt. Sverige saknar fortfarande omvärldsbevakning av Kina. Även om regeringen har en duktig svensk-kines utsänd, Nannan Lundin. Men inga rapporter, och det försök jag gjorde för mer än ett och ett halvt år sedan gentemot UD har inte givit resultat. (Detta är tyvärr Sverige)

Det finns ett direkt samband mellan ökad ekonomisk frihet och en ökande ekonomisk tillväxt. Det visar Heritage Foundations rapport ”Ekonomisk Frihet”, som i år kom för 25 året i rad. Den borde Xi Jinping läsa, och ta sig en funderare.

PS. Efter att ovanstående skrivits kom regeringen med en ny Kina-strategi i form av en skrivelse till Riksdagen med det spännande titeln ”Arbetet i frågor som rör Kina” Någon analys har jag inte gjort av den, men återkommer.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Tänk om Xi Jinping hade varit mer eftertänksam

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.