Till de ansvariga politikerna: Ställ frågorna och använd svaren!

Svensk sjukvård är sjuk. Köerna är långa. Fördubblade på några få år, visar en utmärkt genomgång i DN idag. Alliansen idag om kömiljarden i SvD. Men,Varför då inte ställa följande frågor:

  1. Varför tar svenska läkare bara emot 700 patienter årligen, när tyska läkare tar emot 2.400?
  2. Läkartätheten i Sverige är 4,1 doktor per 1000 medborgare, när den jämförande siffran för EU:s läkare är 3,5. EU:s läkare tar emot tre gånger så många patienter som de svenska kollegorna.
  3. Vad gör de svenska läkarna för att få tiden att gå?
  4. De svenska läkarna har i genomsnitt tillgång till 2,7 sköterskor. Europas läkare har någt fäller, i genomsnitt 2,5 sköterskor per läkare där. Vart tar våra sjuksköterskor vägen?
  5. Hur ser sysselsättningen ut för de svenska sköterskorna när deras läkare träffar så få patienter?

Och använda svaren

Källa för frågorna: ”Health at a Glance: Europe 2016″ genomförd av OECD under medverkan av EU.

PS Peje Emilsson, Kunskapsskolan, redovisar idag på DN DEBATT att majoriteten av svenskarna accepterar friskolornas vinstmarginal Två SIFO-mätningar från förra året visar samma sak.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.