Till S i Riksdagen: Det räcker inte med självkritik

I lördags, den 7 november, överraskade Annelie Karlsson, S-gruppledare i Riskdagen och Fredrik Lundh Sammeli, S, ordförande i Justitieutskottet, med att be om ursäkt. Visserligen lite försynt, genom att  tala om socialdemokratisk självkritik. Skälet är att partiet inte tagit “otryggheten i det allmänna rummet” på allvar. “Vi har inte prioriterat vanligt folks trygghet i vardagen”

Vi har tappat bort brottsofferperspektivet, säger de socialdemokratiska riksdagsmännen i artikeln. Underförstått har man i stället – indirekt – tagit de kriminella gängens parti. Nu uppmanar de två ledande socialdemokraterna till:

  • Nolltolerans mot gängkriminaliteten och den grova brottsligheten
  • Uppmanar alla kommunpolitiker att garantera alla invånares frihet
  • En stärkt samverkan mellan skola och socialtjänst

Problemet är att medlen för att gripa in mot gängen och den grova brottsligheten ligger i riksdagens hand. Det är riksdagen som fattar beslut om lagar. För ett år sedan sa regeringen att man nu ingripit med kraft mot de grova brottsligheten med 34-punkts-programmet. Det är bara två av dessa 34 punkterna som nu är genomförda.

Inte heller får skola och socialtjänsten tala med varandra fullt ut för det hindrar lagstiftningen – det heter visst integritet. För att inte tala om polisen, som S-riksdagsmännen inte nämner, som inte heller får tala med kommunens olika dela fullt ut. Även här är det lagar i vägen. Och lagarna sitter Riksdagen på .

Att Socialdemokraterna medger att de svikit det svenska folket när det gäller statens viktigaste uppgift – ordning och säkerhet i landet – tycks ha gått media och övriga politiker förbi. Men, vi får väl skylla på det amerikanska presidentvalet som tagit all uppmärksamhet.

Dagens Nyheter tar idag på ledarplats upp den socialdemokratiska självkritiken, men spelar bort både allvar och ansvar genom att tala om “Brottsligheten har varit vänsterns blinda fläck”. Då är det en blind fläck, som är diffus, som ska jagas. trots att ansvaret ligger på den nuvarande och tidigare regeringar som i två decennier har struntat i gängkriminaliteten och den allt grövre brottsligheten.

Dagens Nyheter idag ger uppgifter om hur många skolelever som blivit rånade. I södra Stockholm har var femte pojke i skolan blivit rånad senaste året. Hela 48 procent av landets Nionde-klassare har blivit utsatta för våld det senaste året. Hej på er Karlsson och Sammeli, vad gör ni åt detta? Beklagar bara? Observera att det heter “Oacceptabelt”, inget annat. Och göra är något annat än att be om ursäkt.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Till S i Riksdagen: Det räcker inte med självkritik

  1. Tack för intressant info. Men det finns skäl att vara pessimistisk. Betänk att alla åtgärder mot brottsligheten som gjorts: buggning, kameraövervakning, penningtvätt, medgivande att hacka telefoner, synen på fängelse kontra vårdinsatser har tagit mycket lång tid att genomföra och ofta i strid mot vänsterpartiet och miljöpartiet. Dessutom tycks Advokatsamfundet haft en bromsande effekt på alla åtgärder.
    Vi får hoppas att de röster du citerar inte är ropande röster ut i öknen utan möts av ett gensvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.