Tillsätt en Naivitets-kommission

Detta menar jag på fullt allvar. Läs “Blott Sverige svensk naivitet har” | Göteborgs-Posten – Ledare” skriven av Alice Teodorescu. Publicerad på söndagen.

En Naivitets-kommission skulle få i uppgift att gå igenom hur de ansvariga politikerna kommenterat svåra samhällsproblem under de senaste två decennierna, säg från år 2000. Och vilka beslut som fattats. Sedan kollar man faktaläget när uttalandet gjordes och hur utvecklingen varit därefter fram till idag.

Kommissionen borde vara parlamentarisk, så att de ansvariga politikerna själva fick gräva i gjorda uttalanden, jämföra med sakläget och hur man har agerat. Naturligtvis måste man hitta ett bättre namn än Naivitets-kommission. Egentligen skulle den kunna kallas Sannings-kommission.

Men, för att tillåta att politikerna inte tappar ansiktet, så kanske är detta namn mer tilltalande: “Kommissionen för de viktiga samhällsfrågorna sedan år 2000 – vad man gjorde och inte gjorde samt läget idag”

Tyvärr kommer inte dagens politiker tillsätta en sådan här kommission, för de har ju ansvaret för läget idag. Genom naivitet har dagens politiker skapat:

Denna lista kan göras mycket längre.

Tilläggas bör också att alla dagens politiker givetvis inte har ansvar för det som skett tidigare. Vad man dock kan konstatera är att alla etablerade partier, dvs de partier som funnits under lång tid, både har ansvar för det som skett, och för det som inte har skett. Studier visar dessutom att samstämmigheten i riksdagen varit stor.

Situationen i Sverige hade varit en annan än den är idag om de ansvariga politikerna inte bara beklagat att man tidigare varit naiv, utan också snabbt vidtagit de åtgärder som behövs. Men så är det inte, man talar kraftfullt, men handlar fortfarande obeslutsamt och långsamt.

Så en Naivitets-kommission måste oberoende samhällsmedborgare tillsätta.

PS Ta hamnkonflikten som exempel. Den har drabbat Göteborg i 20 år, ja 20 år. Förra året kostade denna konflikt drygt 4 miljarder. Nu kommer Hamnarbetare-förbundet att lamslå alla Sveriges hamnar. Men regeringen vill inte lagstifta direkt, utan lagen ska börja gälla i augusti. Tala om långbänk. Inom ramen för gällande grundlag kan det ske mycket snabbare, om man vill. Men så har vi aldrig gjort, säger politikerna.

PPS Själv har i  otaliga blogginlägg under 10 års tid pekat på problemen i Sverige, men samtidigt också försökt ange konstruktiva åtgärder. Sverige är landet med Långbänken som ledstjärna. Trots detta är Sverige ett bra land att leva i. Men tänk på potentialen, om vi handlade snabbt utifrån den verklighet vi lever i.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.