Tillväxtanalys rapporter är utomordentligt värdefulla

Tillväxtanalys har utvärderats av förre generaldirektören Göran Ekström på Näringsdepartementets uppdrag. Men utan analys och redovisning av vad som är fel, bara generella omdömen. Utlandskontoren utvärderas utan ett enda besök på dessa, och utan en enda  intervju med kontorscheferna. En hearing har sedan hållits, där Tillväxtanalys inte fick yttra sig.

Får man, frågan ställs till regeringschefen Stefan Löfven, göra så här? Ett underkännande av en myndighet måste väl kräva en redovisning av vad som är fel. Jag säger detta för Tillväxtanalys har gjort oerhört många studier av omvärlden och företeelser i Sverige, med oftast mycket god kvalitet. Det kan finnas undantag, jag har sett ett par, men så ska det vara.

Du kan inte ta del av Göran Ekströms översyn av Tillväxtanalys. För Näringsdepartementet har låtit bli att redovisa studien på sin hemsida, vilket strider mot departementets egna riktlinjer. (Hemsidan är mer än undermålig) Du kan vända Dig till Registratorn om Du vill ha Översynen. Men där vill man ha tidpunkt och titel på rapporten, så Du måste ta fram det först.

Här exempel på Tillväxtanalys värdefulla rapporter. Först en länk till allt via deras hemsida.

Den 12 januari i år publicerades Den strategiska forskningens frontlinjer, en omvärldsanalys av internationella finansiärers inriktning och stödsystem. ”Så här ska en utredning se ut” var SSF:s ledningsgrupps kommentar. Läs, ta del!! Även om den är på 134 sidor.

Den 22 december förra året kom en rapport om exportfinansiering. Den ger på 46 sidor en god beskrivning av vad som sker i många av våra konkurrentländer.

Den 2 december kom en redovisning av Venture Capital i Sverige under 2014. En intressant och upplysande studie, på 36 sidor. Att studera

Sedan kan vi gå till den 24 november då det kom en rapport om biologiska läkemedel i andra länder. Med nio olika rekommendationer för att Sverige ska hävda sig. Läs, bara på 42 sidor!

Den 29 oktober kom tillväxtanalys med en rapport om universiteten i Köpenhamn och Alto. De 42 sidorna ger en god illustration för oss i Sverige. Att ta del av.

Den 18 september kom så en belysning av Handelsfrämjandet och innovationsfrämjandet i vår omvärld. En givande exposé på 40-talet sidor.

Den 19 augusti förra året kom Näringspolitiska insatser för stärkt konkurrenskraft. På ett 30-tal sidor gives en intressanta perspektiv från Tyskland, Nederländerna och Tyskland. Onekligen matnyttig

Detta är ett litet urval intressanta rapporter de senaste månaderna, och jag skulle kunna fortsätta länge, men då blir bloggen oläsbar.. Sedan finns det dessutom en omfattande rapporteringen från utlandskontoren i form av global utblick, nästan varje vecka. Läs utlandsnyheterna från vecka 50. Läs till exempel om Sydkorea från den veckan.

En avslutande råd till utredaren Göran Ekström: Läs åtminstone de rapporter jag redovisat ovan. Analysera och beskriv varför de inte är relevanta och vilka brister som dessa rapporter uppvisar. Och ta gärna en kontakt med åtminstone ett utlandskontor.

Till övriga läsare: Bilda Dig en egen uppfattning, och läs dessa och många andra av Tillväxtanalys studier. De är värdefulla och ger en god insikt på många områden. Fundera också på hur och varför en utredare kan ha missat att ta del av allt detta.

Så var det slut för idag. Men fortsättning följer.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.