Transportstyrelsen är bara toppen på isberget.

Många läser och förfäras över Transportstyrelsens tillkortakommande. Nyligen kom granskningen  som regeringen beställt i höstas. Det är en intressant och skrämmande läsning på 254 sidor: Granskning av Transportstyrelsens upphandling av it-drift. Men, den som tror att Transportstyrelsen är ett unikum tar helt fel. Så här fungerar de flesta myndigheter och regeringskansliet.

Min blogg här skriver jag inte för att spä på kritiken mot Transportstyrelsen eller regeringen. Men jag kan inte låta bli att förvånas över två saker:

  • Att regeringen gav granskaren ett så otydligt uppdrag att han inte ville kartlägga hur informationen hanterades under de tre åren i regeringskansliet
  • Att granskaren inte utnyttjade det fönster som uppdraget ändå innehöll

Men detta illustrerar bara hur förvaltning och regeringskansli fungerar, eller snarare inte fungerar. Som Du kanske kommer ihåg, så bloggade jag om hur regeringen den 5 november 2015 tillsatte en snabbutredning för hur flyktingarna skulle tagas omhand. Den som trodde att det skulle ske på en eller tvår månader tog miste. trots att 160.000 flyktingar väntade vid gränsen, eller alldeles innanför.

Nu har dessutom snabbutredningen blivit kraftigt försenad. Delutredningen, som skulle lämnats i januari förra året, har över huvud taget inte kommit. Och slututredningen är ett halvt år försenat. Detta är verkligen inga snabba ryck när det verkligen behövs. Och under tiden har Migrationsverket fortsatt med sin misskötsel av verksamheten.

Sveriges farliga L-allande bloggade jag om i augusti 2014, på den förra regeringens tid. Och den nya regeringen, läs statsministern, verkar dela min analys. Men ingenting händer.

Kvintessensen: Titta på Myndighets-Sverige och Regeringskansliet och tänk Transportstyrelsen

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.