Trump: De fattiga har blivit rikare

När Donald Trump skulle väljas till president varnade många: Med Trump blir det ekonomisk kaos, eller i vart fall en stor nedgång i ekonomin. Stämmer detta? Jag tog pulsen på den ekonomiska utvecklingen när jag besökte Silicon Valley och träffade en ledamot av Presidenten ekonomiska råd. Den visar en helt annan bild av utvecklingen än den prognostiserade.

Att jag redovisar den framgångsrika ekonomiska utvecklingen i USA betyder inte att jag gillar Donald Trumps som person. Däremot verkar den ekonomiska politiken ha fungerat väl. Nedan en del av resultatet. Här är Trumps tal igår i Davos. Talet är inte alls fokuserat på Greta Thunberg, som svenska media har påstått. Det är på slutet som ett par stycken kan passa in som en kritik mot klimataktivister generellt. Läs talet, det är verkligen intressant. När Trump åkte hem igen för en stund sedan tog han upp klimatfrågan och kritiserade Greta samtidigt som han beklagade att han inte träffat henne.  ‘

Så åter till The Council of Economic Advisors. De konstaterar bland annat följande. Jag tar det i punktform:

 • Hushållens tillgångar har ökat under Donald Trumps presidenttid med 12,1 procent, eller sammantaget med 12 trillioner USD. (Det motsvarar värdet av 24 svenska BNP)
 • Den fattigaste hälften av USA:s befolkning har sett sina realinkomster öka med 47 procent under Trumps treåriga presidentskap
 • Den rikaste 1 % av befolkningen har under Trumps era ökat sina inkomster med 1 procentenhet.
 • Arbetarnas inkomster har klart överträffat företagsledarnas
 • Genomsnittliga inkomstökningen för lågutbildade har ökat mer procentuellt än hos de högskoleutbildade
 • Inkomstökningen hos svarta amerikaner har varit större än hos den vita befolkningen.

Detta räcker för mig idag i denna blogg.

Till sist ett tack för alla de synpunkter jag fått på gårdagens blogg om vad jag borde blogga om. Detta var ett av ämnena. Mer kommer framöver. Synpunkter är alltid välkomna.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Trump: De fattiga har blivit rikare

 1. Hej Håkan!

  Intressanta uppgifter du kommer med. Svenska medier har en tendens att undanhålla nyheter som inte passar – kan man kalla det för selected news?
  En fråga: har arbetarnas inkomster klart överträffat företagsledarnas eller är det deras inkomstökning som är större ?
  Hälsningar
  Ulf Sarlén

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.