Tyskland har orsakat elbristen i Europa – glöm inte bort det!

Avvecklingen av kärnkraften i Tyskland är skälet till att Europa har elbrist idag. För 10 år sedan hade Tyskland 17 kärnkraftverk. Nu är åtta nedlagda och nio ytterligare står på tur. Detta svek mot hela Europa bär Angela Merkels stämpel. Istället för att höja Merkel till skyarna borde hon ha stämplats som politikern som förstörde både för sitt eget land men också för hela Europa.

När alla kärnkraftverken är nedstängda om ett år, 2022, så har Tyskland förlorat mer än 20 procent av sin el. Samtidigt som vi behöver mer el. Därtill har brunkolen kommit till heders igen. Och gigantiska vindparker har byggts, som inte ger någon ström alls när det inte blåser, vilket gör att vi inte kan räkna med vinden som grunden för elförsörjning.

Nu spelar gasen också en viktigare roll än tidigare. Här kommer den ryska diktaturen in i bilden. EU, och inte minst Tyskland blir nu allt mer beroende av just Ryssland.  Senast igår så lovade Putin att garantera gasförsörjningen för att dämpa prishöjningen på gas. Tala om beroende. Och beroende av en diktatur. Här har Angela Merkel också ett direkt ansvar.

Nord Stream 2, som inte är tagen i bruk ännu, gör Tyskland och EU ännu mer beroende av Ryssland. Att en politiker som Merkel inte förstod detta är mer än förvånande. Eller så förstod hon och gick medvetet diktatorn Vladimir Putins väg.

Sverige har också förlorat elproduktion genom att regeringen stängt två kärnkraftverk de senaste åren, utan att bry sig om effekten. Till och med IPCC, FN:s klimatpanel, har framfört vikten av att kärnkraften utvecklas. I Sverige avvecklar vi den i stället. De två Ringhals-reaktorer som regeringen nyligen lagt ned har ett investeringsvärde på mer än 100 miljarder kronor. Kapitalförstöring i den högre skolan. 

Dagens Industri behandlar el-krisen i Europa idag i en ledare. Visar att svenska regeringen dåligt förstått läget och inte gör alls de rätta sakerna.“Kabelnationalism löser ingen energikris”

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Tyskland har orsakat elbristen i Europa – glöm inte bort det!

  1. Hej,
    Det må vara att Ryssland är ekonomiskt mer beroende av Tyskland än tvärt om, MEN Ryssland är en KGB-diktatur som inte bryr sig om landet välfärd utan sin egen maktfullkomlighet. Därför kommer de att spela energikortet hårt för att EU skall ge politiska eftergifter. Glöm inte att när människan blir utan värme på vintern då händer det saker…
    Läs gärna boken Putins Krets av Catherine Belton, en “rysslig” beskrivning över Putin och hans gäng.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.