Ukraina idag – fredag – inför helgen

Ryssland tvingar både unga och gamla att rycka in som soldater. Hittills har dock endast 50.000 av de 300.000 som mobiliserats sats in i striderna. I Ukraina nekas unga män att tjänstgöring i försvaret. Man vill inte ta in outbildade och oerfarna, utan prioriterar de lite äldre som redan gjort värnpliktsutbildning. Det står en flera månader lång kö av frivilliga som vill rycka in och försvara landet, så någon allmän tvångsmobilisering är inte nödvändig som i Ryssland. Vilken skillnad!

Vem tror Du vinner kriget när läget är så här?

Ukraina håller nu på och sätter upp ett elektrifierat taggtråds-stängsel  mot Belarus, som samtidigt mineras. Ska göra det svårt för specialtrupper att ta sig in i Ukraina utan att man får reda på detta. Smart.

Så har vi krigets fortsättning. Ukraina kommer ta kontrollen över södra delen av östra Kherson, som ryssarna flytt till. Samtidigt fortsätter partisanerna på Krim att spränga och förstöra militära anläggningar, kommandocentraler och vapendepåer på halvön. Redan tidigare skickade de ryska ledarna på Krim hem sina familjer till Ryssland, samtidigt som alla ryska turister, kan räknas i hundra tusental, flydde Krim och åkte tillbaka till sitt hemland. Till slut tar Ukraina hela Krimhalvön när ryssarna flyr. Då försvinner också Vladimir Putin.

Det kan väl inte var någon tvekan om att den ryska ledningen, läs Vladimir Putin, förstår att läget är minst sagt problematisk.

Intressant är att USA:s ÖB, general Mark Milley, för ett par dagar sedan uttalade att kriget nu skulle stå stilla då vinterväder inträder. Ukrainas ÖB Zaluzhnui, som normalt inte uttalar sig offentligt, reagerade. Han ringde sin amerikanske kollega och sa “vår avsikt är att frigöra hela Ukraina från rysk ockupation. Vi kommer inte hesitera på den vägen under några omständigheter…. Den enda förutsättningen för förhandlingar är att Ryssland lämnar alla ockuperade områden”. Ordagrant uttalande enligt Financial Times, men med min översättning.

Till sist ska sägas att Ukraina lider av angreppen mot infrastrukturen, men som Du kanske hört på både radio ochTV och läst i tidningar, så minskar inte detta ukrainarnas motståndskraft. De vill inte in i helvetet, inte in i Ryssland. 

 

 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.