Ukraina – Rysslands invasion Dag 324

För stora delar av Ukraina har det blivit väsentligt bättre den senaste tiden. Det är 11 dagar som den senaste stora robotattacken drabbade landet. Ukraina har lyckats skjuta ned de flesta robotarna och alla drönare på senare tid. Ryssland börjar få ont om robotar, det finns kanske 10 -20 procent kvar enligt den statistik som externa källor uppger. Det räcker till några missilregn, men inte så många, efter de 8 som redan skett med början den 10 oktober..

Till detta kommer att Ukraina varit otroliga på att laga transformatorer och ledningar för el och vatten. Däremot är det inte lika bra i frontområdena. Dock har granatregnet minskat med cirka 65 procent. Tidigare sköt ryssarna 60.000 granter per dygn. Nu är man nere i 19-20.000 per dag. Måste spara på granaterna. Precisionen är dessutom inte vad den borde vara.

Där det är riktigt dåligt och sannolikt den värsta skådeplatsen hittills i kriget är i Soledar och Bahkmut samt i en del orter i närheten. Detta kan vara eller bli en taktisk framgång för Ryssland, men förändrar inte kriget. I Soledar fanns den 10.000 invånare tidigare, I går var det drygt 500 kvar, och de flesta av dessa hade inte velat evakueras, gamla och skröpliga utan tillgångar. Nu kan man inte evakuera längre.

Bahkmut hade för sin del 70.000 invånare varav kanske 10.000 var kvar för en vecka sedan. Dessa städer är nätstan utplånade med alla granater som ryssarna offrat på dem. Solidar fick ta emot 91 granatattacker igår, och det är många granater varje gång.

Nu kommer uppgifter om att Bahkmut beskjutits 200 gånger det senaste dygnat. Ryska offer i Bahkmut idag: 183 döda ryska soldater och 137 skadade i strider runt den här staden idag. (Fråga mig inte hur man kan få så här exakt dokumentation. Drönare kanske)

Varför retirerar Ukraina , om än bara några kilometer, kan man undra. Svaret är att Ukraina inte vill ge offra sina soldater som kanonmat. Ryssarna gör tvärt om, och skickar våg efter våg av soldater som sedan tvingas hoppa över sina dödade kollegor. Därför är antalet dödade ukrainska soldater 1 på var 6e död rysk soldat. Detta skulle soldatmödrarna i Ryssland veta. Det sprider sig nog och en utveckling i Ryssland som i Iran kan mycket väl komma.

I går var det skyhöga förluster för ryssarna. Med 740 dödade soldater och officerare. Fyra stridsvagnar, åtta pansarvagnar, fyra haubitsar och sju vanliga  lastbilar förstördes samt ett flygplan sköts ner, ett Su-25 attackplan

Vad som inte uppmärksammats i Sverige är att tusentals ukrainska barn har deporterats. Totalt rör det sig om 13.000 barn som med tvång förts till Ryssland för placering i familjehem och sedermera adoption, enligt Ukrainska myndigheter. USA rapporterar nu att sedan årsskiftet har 2000 barn tvångs-deporterats till Ryssland.

Till sist: Aida Hadzialic (S), tidigare minister i regeringen Löfven och nu regionstyrelsens ordförande i Region Stockholm, Aida Hadzialic (S) på frågan om vi borde kompromissa (som en oansvarig fd V-ledare sagt):

“Istället är det vår uppgift att gemensamt och unisont stå upp för internationella rätten. Varje tendens till förslag som inte syftar till detta måste omedelbart slås tillbaka. Det var nämligen den sortens retorik som gav upphov till passiviteten i Bosnien.
Luhansk tillhör Ukraina. Krim tillhör Ukraina. Donetsk tillhör Ukraina. Tills den ryska aggressionen upphört och man lämnat Ukraina ska vi stötta Ukraina militärt, finansiellt och humant.” 

Vad som krävs nu, och som vi alla kan medverka till:

Ett fortsatt, snabbt och kraftigare stöd till Ukraina. Både militärt och ekonomiskt.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Ukraina – Rysslands invasion Dag 324

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.