Ukraina tisdag, dag 321 av Rysslands invasionskrig

Låt oss börja med något “positivt”, som visar Ukrainas styrka: Den 9e januari blev 590 ryska  soldater dödade och pansar-förlusterna motsvarade två tredjedelar av en bataljons-stridsgrupp, med elva stridsvagnar och sjutton bepansrade fordon utslagna. Sju artillerisystem slogs ut och Ukraina sköt också ner tre ryska helikoptrar under gårdagen. Åtta vanliga transportfordon förstördes vidare.(Statistik i slutet på bloggen)

Just nu trycker ryssarna på mot staden Soledar, som är en mil norr om Bahkmut. Och det är verkligt hårda strider.  De ryssar som verkar mest motiverade tillhör Wagnergruppen, tusental fängelse-fångar som efter sex månader i strid automatiskt är benådade av president Putin.

Det är 46e ukrainska brigaden på videon ovan, av 131 i Ukraina, som försvarar Soledar, tillsammans med minst en brigad till.  Sverige har 3, säger tre, brigader om 5000 man styck, och de finns inte på plats. Så vi har mycket att göra, som NATO:s befälhavare sa i Storlien igår.

Moskva hävdade för ett par dagar sedan att mer än 600 ukrainska soldater hade dödats i ett tillslag i Kramatorsk, men ukrainska administratörer och internationella journalister kan inte hitta en enda människa träffad av angreppet. Däremot fins det en stor krater på ett område nära den byggnad som skulle ha beskjutits, men där fanns inga människor.

I torsdags kom beskedet att både USA och Tyskland skickar stridsfordon av M2/M3 Bradley- och Marder-typ, samt att Storbritannien överväger att skicka stridsvagnar till Ukraina. Detta är avgörande för att kunna återtaga de ockuperade områdena, inklusive Krim. De stimulerades av Frankrikes president Macron som lovat skicka väldigt användbara lätta stridsvagnar. Idag visar det sig att fegaTyskland nu tvekar att skicka stridsvagnar, men UK är på i stället.

Det rör sig för Frankrikes del om  AMX-10 RC en stridsvagn som kan bli avgörande på slagfältet. På väg kan den köra med 85 km per timme. Dessa pansarfordon med hjul är avsedda för spanings- och stöduppdrag. De är beväpnade med en 105 mm kanon. De erbjuder eldkraft och rörlighet. På torr eller frusen mark och mot måttligt bepansrad utrustning kan de ge en klar fördel. Sedan starten av konflikten har Ukraina förlorat minst 441 stridsvagnar enligt Oryx-webbplatsen, som listar de förluster som intygats i öppna källor. Det är bara ungefär 20 procent av motsvarande ryska förluster av stridsvagnar.

Putin instruerade den ryske försvarsminister Sergei Shoigu att ensidigt införa en vapenvila från den 6 januari klockan 12.00 till klockan 24 den 7 januari. Som alla vet bröt Ryssland mot detta, och i stället bombade man bland annat följande orter:

Strilecha, Bochkove, Komisarove, Krasne, Zelene, Ambarne, Buhruvatka, Hatyshche, Odradne, Orichna, Kup’yans’k, Kislivka, Kotlyarivka, and Krokhmalne, Stelmakhivka, Makiivka, Ploshanka, Dibrova, Yakovlivka, Spirne, Berestovka, Bilohorivka, Soledar, Bakhmut, New York, Avdiivka, Vesele, Nevels’ke, Krasnohorivka, Kam’yanka, Heorgiivka, Maryinka, Novomykhailivka, Vremivka, Velyka Novosilka, Vuhledar, Paraskoviivka, Zelene Pole, Novopil, Hulyaipole, Zaliznychne, Charivne, Shcherbaki, Stepove, Nikopol, Chornobayivka, Antonivka, Beryslav, Zolota Balka och staden Cherson.

Lögnens främste företrädare, Vladimir Putin, missar inte ett enda tillfälle.

Kremlin talesperson Dmitry Peskov sa uttryckligen ifrån den 14 december att Ryssland inte hade någon avsikt att proklamera en vapenvila över den Ortodoxa Julen. Han talade tydligen sanning.

Förtroendet för det svenska försvaret har ökat kraftigt. Så beskrev DN läget efter en opinionsundersökning där 29 procent av svenskarna sade sig ha förtroende för försvaret. Detta är ett otroligt lågt förtroende. En motsvarande undersökning i Ukraina visar att 91 procent har förtroende för krigsmakten. Trots att ryssarna fortfarande kan bomba större delen av landet. I jämförelse med Ukraina är förtroende för försvaret i Sverige dåligt.

Rysslands förluster nedan, med plus som betyder senaste 24 timmarna:

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Ukraina tisdag, dag 321 av Rysslands invasionskrig

  1. Du har rapporterat att ukrainarna lyckas skjuta ner nästa alla missiler och drönare som söker slå ut elen och därmed göra livet outhärdligt för civilbefolkningen och därtill försvåra försvarsinsatsen.
    Vad är läget med elförsörjningen. Är den i princip återupprättad? Eller har ryssarna lyckats?
    Vore bra att få detta belyst. Viktigt att Ukraina är rustat inför en trolig våroffensiv.

  2. Ständig rysk förstörelse och förödelse med mångfalt större egna förluster utan hänsyn till vare sig egna eller andras liv. Oavsett eventuella ukrainska brister: man överfaller inte grannar. Enkelt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.