Ukraina vinner trots Rysslands intensiva bombningar

Skadorna på den ryska militära sidan är mycket större än på den ukrainska. Men Ryssland åstadkommer stora förluster av civila ukrainare genom artilleri och missiler som tycks vara de vapen som fungerar bäst för dem. Där märks inte de ryska soldaterna dåliga krigsmoral, som ökar i takt med förlusterna. Förstörelsen av den stora pontonbron tillsammans med ett 50-tal stridsfordon som ledde till cirka 1000 döda ryska soldater sprider sig uppenbarligen som en löpeld till alla stridande enheter, på båda sidor, med klara effekter.

Enligt Ukrainska ÖB har man fritagit 1.015 bosättningar och byar i Östra och Södra Ukraina. Där har man lyckats få tillgång till el och vatten, samt fått igång de kollektiva transporterna och även  de sociala insatserna. Bara under det senaste dygnet återtogs minst sex  bosättningar enligt president Zelensky i sitt tal i går natt. “Vi kommer inte lämna en enda ukrainare till fienden” tillade han.

Idag lär den ukrainska militären bestå av ett par hundra tusen man (och kvinnor). Snabbutbildning pågår intensivt och uppskattningen är att de ukrainska styrkorna mot slutet av året ska bestå av en miljon. För att utbilda på de nya vapnen som USA och Väst försett Ukraina med har man totalt 1.500 instruktörer. Redan idag har 370 ukrainska soldater lärt sig hantera de amerikanska haubitsarna som Ukraina fått (89 stycken kraftfulla enheter). De är precis insatta i striderna.

Enligt uppskattningar av den lokala militären har ryssarna förlorat 6.000 soldater (inklusive en general) i striderna i Mariupol. Totalt har Ryssland där förlorat 78 stridsvagnar och 100 bepansrade fordon Hade Ukraina haft tillgång till haubitsar tidigare skulle ryssarna aldrig kunnat intaga Mariupol, påstår man. Nu tror Ukrainska ÖB att man kan återta staden. Vi får se och de andra förlusterna Ryssland gjort kan innebära att man måste dra tillbaka sina styrkor runt just Mariupol.

De totala ryska förlusterna uppskattas idag till 27.200 soldater (varav 12 generaler). Vidare 1.218 stridsvagnar, 2.934 bepansrade fordon, 2.059 andra fordon, 551 artillerisystem, 195 raketsystem, 88 luftvärnssystem,163 helikoptrar, 200 flygplan (flest jaktplan), 411 drönare samt 13 båtar. Allt enligt Ukrainas ÖB.

Några uppgifter om de ukrainska förlusterna har inte lämnats, utom när det gäller antalet dödade soldater, som nu lär uppgå till knappt 4.000. (uppgifter från Zelensky). De civila ukrainska förlusterna lär uppgå till några 10.000-tal, så där fins de största mänskliga förlusterna. Men, de ryska förhoppningarna att terroriseringen av de icke militära områdena, med bombningar och artilleri samt missiler, skulle få befolkningen att kräva underkastelse, vilket inte infriats, utan effekten är den motsatta.

 

 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.