Ukrainakriget som Putin förlorar när ryska armén massakreras

Det går bra för de ukrainska styrkorna, men till stora förluster. De ryska styrkornas förluster lär var 3 till 4 gånger större än de ukrainska. Här några aktuella nedslag:

Ukraina slog tillbaka 14 attacker i Donetsk and Luhansk region den 29 april. Därvid förlorade Ryssland 11 stridsvagnar, 7 artilleri-anläggningar, 27 bepansrade fordon,15 andra fordon. Ukraina förlorade 200 soldater, Ryssland mer än det dubbla.

Polen levererade 200 T-72-stridsvagnar till Ukraina för någon vecka sedan, vilket räcker för att bilda tre brigader. Tillsammans med stridsvagnar levererades flera dussin infanteri-fordon till Ukraina. Polen har hittills skänkt vapen till en kostnad av 1,5 miljarder euro. (17 miljarder kronor)

Bland vapnen som Polen levererat till Ukraina finns självgående haubitser, samt raketsystem. Polen levererade också missiler till flygplan MiG-29 och Su-27. Vidare polsk-tillverkade  drönare, som används för spaningsoperationer. Från den polska arsenalen levererades bärbara luftvärnsmissil-systemet “Perun”, som på sitt konto har nedskjutna ryska helikoptrar. Polen överför också en stor mängd ammunition till Ukraina.

Ryssland har redan förlorat så mycket militär utrustning att de tvingas banta militärparaden den 9 maj. Ryssland har hittills förlorat 23,000 soldater, 1,008 stridsvagnar, 2,445 bepansrade fordon, 1,701 andra fordon, 436 artilleri-system, 151 raketsystem, 77 luftförsvarssystem, 155 helikoptrar, 190 flygplan, 76 tankbilar, och åtta båtar (inklusive robotkryssaren Moskva). Per den 30 april. Enligt Ukrainas ÖB

De ryska trupperna begick 243 brott mot journalister och media i 16 ukrainska regioner. Brotten omfattade mord, skada, bortförande, hot och beskjutning av TV-torn. Sju journalister har dödats, 15 har försvunnit, 14 dog av rysk beskjutning. Resten skadade.

Ukraina har bett internationella organisationer att hjälpa Ukraina med att av-minera de befriade områdena. En dags aktiv strid 30 kräver dagar av minröjning. 100-tals ukrainska kvinnor genomgår nu en snabbutbildning i Polen för att bilda minröjare-förband

Ukrainas säkerhetstjänst har fysiskt hindrat Ryssland (sabotage), som var på väg att skjuta ner ett civilt passagerarplan över Belarus eller Ryssland, och sedan anklaga den ukrainska militären för detta illdåd.

Den ukrainska säkerhetsorganisationen genomförde en militär operation genom att neutralisera en aktion av Ryssland. Detta har sannolikt skett i Ryssland. Ryssland planerade alltså att skjuta ner en passagerarplan över Ryssland eller Vitryssland. Och sedan anklaga Ukraina för denna nedskjutning. Nedskjutningen skulle ha skett med en USA-producerad “Stinger”, som ryssarna kommit över.

Detta skedde i går, den 1 maj. (Enligt den ukrainska säkerhetstjänsten)

Danmark har skickat bepansrade fordon till Ukraina, bla annat 50 stycken M 113,. se nedan:NL M113 Commando & Verkenning - Artitecshop

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.