Ukrainas framgångar börjar erkännas av Ryssland – ledare flyr

I avvaktan på sluträkningen av det svenska valets röster, onsdagsrösterna, som troligen kommer ge Kristersson-sidan minst ett mandat till, kan vi se hur utvecklingen är i Ukraina.

Låt oss ta Kharkiv-regionen först. Där har Ukraina tagit tillbaka cirka 4000 kvkm med 300 bosättningar och 150.000 invånare. Ytan är betydligt större än Gotland, så det är betydande. Och invånarna hälsar de ukrainska soldaterna som befriare, de vill inte leva under ryskt herravälde. Det betyder att Ukraina inte behöver “säkra” sina befriade områden, det gör medborgarna själva.

Nu har Moskva erkänt att Ukrainas framgång i Kharkiv är en rysk förlust. Tidigare har man inte erkänt bakslagen. Tillbakadragandet från Kiev var en omgruppering för att försvara Donbas. Att man lämnade Ormön i somras var en “gest av god vilja”. Moskva hänvisar till det ryska försvarsdepartementet, vilket talar för att detta ska fåt bära ansvaret för förlusten. Troligen ett sätt att fria Vladimir Putin, det framhåller ISW, The Institute for the Study of War i sin rapport i natt.

Allt talar för att den ytmässigt mindre framgång som Ukraina fått i Kherson-regionen nu kommer att öka. De ukrainska styrkorna har slagit till mot Kakhovska bron i Kherson igen, efter ryskt reparationsarbete. Detta hindrar förnödenheter till de ryska förbanden att komma fram och stoppar även nya trupp-transporter. Ukrainska special-förband och partisaner har sprängt ett 10-tal vapenförråd och tre ryska ledningscentraler i Kherson-området de senaste dygnen. Nu följer alltså – tror jag – en stor ukrainsk motoffensiv som leder till att storstaden Kherson befrias.

Även på Krimhalvön rör det på sig. Inte nog med att hundratusentals ryska turister har flytt Krim, nu börjar de ryska makthavarna att fly. Ryska befälhavare, ryska administratörer och ryskt säkerhetsfolk börjar nu förflytta sina familjer tillbaka till Ryssland. Samtidigt som de offentligen manar den fasta ukrainska befolkningen, som tvångsmässigt blivit ryska medborgare, att inte vara oroade. Ryssland har allt under kontroll. Samma skeende kan iakttagas i Södra Ukraina, i Kherson-regionen. Dessa uppgifter kommer från ukrainska säkerhetstjänsten.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.