Undermålig BRÅ-utredning om orsaken till de dödliga skjutandet i Sverige

BRÅ har äntligen gjort en utredning om hur det dödliga skjutvapen-våldet utvecklats i Sverige jämfört med andra europeiska länder. Detta borde man givetvis gjort långt tidigare. Den nuvarande trendmässiga ökningen i Sverige de senaste 15 åren, när den europeiska trenden är den omvända, borde både ha uppmärksammats och kartlagts, inte minst eftersom den var allmänt känd..

Själva förhållandet – mer dödligt vapenvåld i Sverige än i övriga Europa – har varit allmänt känd, och därför är det oerhört anmärkningsvärt att BRÅ inte under det senaste decenniet kartlagt detta fortlöpande. Men, skälet är partipolitiskt, de ansvariga partierna S och MP, (och tidigare M) har inte velat får sitt misslyckande med de kriminella gängen kartlagda. Sak samma gäller de kriminella gängens sammansättning, vilken etnicitet de har och varifrån de kriminella gängen kommer ifrån. Detta finns inte med i BRÅ:s utredning.

Det som sticker ut nu är att BRÅ mörkar skälen till varför Sverige har ett väsentligt större dödligt skjutande. BRÅ säger sig inte hitta förklaringar till varför Sverige avviker från alla andra europeiska länder, där det dödliga vapenvåldet i stället minskar. Man landar i att det är en form av gruppdynamik. Dödandet smittar av sig, många gör som andra gör: Skjuter ihjäl de oönskade. Förvisso kan det ligga en del i den förklaringen, men den kan knappast vara den enda.

Det måste varit uppenbart för BRÅ att risken för upptäckt är en viktig fråga. Sverige har en uppklarningsgrad som är lägre än i andra länder. Även om inte BRÅ har kunnat få fram uppgifter från andra länder, något som förvånar eftersom dessa uppgifter är lättillgängliga..

Den andra frågan som BRÅ inte ens nämner alls är strafftidens längd. Andra länder har längre straff för mord än vad Sverige har, särskilt för yngre mördare. Det borde varit uppenbart – även för BRÅ – att om de kriminella får långa fängelsestraff har de inte möjlighet att hämnas genom att mörda. Enda möjligheten är genom att leja andra och betala för detta. Men, frågan om inkapacitering av potentiella mördare tar BRÅ över huvud taget inte tagit upp. Varför? 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.