Uppenbarligen kan man inte lita på Miljöpartiet

Förvisso kan man hysa åsikten att flyget ska begränsas och Arlanda ska inte byggas ut. Det är en uppfattning som tydligen Miljöpartiet har. Fine. Men, sitter man i en regering och accepterar att Arlanda byggs ut, enligt en Strategisk Plan, som regeringen lät gå på remiss 2017, då kan man inte två år senare komma och säga: Vi ångrar oss.

I mars månad i år gick regeringen ut offentligt och bekräftade att den var enig. Infrastrukturminister Tomas Eneroth sa följande enligt TT:

 ”#Regeringen är enig om Arlanda flygplats framtid….

– Det här är en process där tre statsråd har varit med och arbetat tillsammans enligt flygstrategin, säger Eneroth i en kommentar till TT.

– Regeringen har en gemensam uppfattning, fortsätter han.”

När sedan Arlanda-rådets plan skulle offentliggöras,. så obstruerar Miljöpartiet. Först är MP med på att göra Arlanda till en ledande flygplats i Skandinavien. Detta låter man/regeringen planerna gå på remiss till ett stort antal instanser, som en del i en Nationell transportplan fram till 2028.

Sedan har MP tydligen accepterat Arlanda-rådets plan, för att en tid senare ångra sig. Detta verkar inte riktigt klokt. Så här påstås MP nu hävda:

– Miljöpartiet kommer aldrig att acceptera detta. Regeringen har ju som mål att Sverige ska bli det första fossilfria landet. Många väljer självmant bort flyget. Regeringen måste också följa de klimatpolitiska målen och klimatlagen. Då går det inte att lägga fram ett sådant här förslag, säger en källa med insyn.

Här finns tre aspekter:

  • Sitter man i regeringen, som MP gör, och först accepterar strategin att göra Arlanda till Skandinaviens ledande flygplats så måste man förhålla sig till detta konstruktivt. Inte bara helt plötsligt säga nej
  • Det mest ansvariga regeringspartiet – Socialdemokraterna – måste ta ansvar och säga ifrån. I värsta fall ta en regeringskris, efter ett ultimatum.
  • Den tredje är: Om inte Arlanda byggs ut till den ledande Skandinaviska flygplatsen kommer andra ta över. Löser detta något? Bättre då att utveckla tekniken för flyget så att utsläppen blir hanterbara..

Mesighet, var ordet.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Uppenbarligen kan man inte lita på Miljöpartiet

  1. Miljöpartiet är sveriges farligaste parti. Okunniga ,maktlystna , hänsynslösa. I arlandafrågan uppvisar dom hela registret.
    Dom stänger och släcker sakta ner Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.