Utredningen skulle föreslå vinsttak i vården, men ville inte

Det var förra hösten som regeringen genom Ardalan Shekarabi meddelade att Reepalus förslag skulle undanta vårdsektorn. Så här sa Shekarabi i en intervju i SVT:

…Regeringen ska i stället tillsätta en ny utredning som ska hitta andra sätt att begränsa vinsterna i vården. Utredningen ska vara klar i juni. (Direktiven finns här)

Jodå, utredningen har presenterat ett delbetänkande, men där nämner man inte vinster i välfärden, eller vården, som är utredningens uppgift. och man lägger inte heller något skarpt förslag. Tvärt emot vad Shekarabi sa. I direktiven skrev man:

En särskild utredare ges i uppdrag att lämna förslag som syftar till att få bort vinstjakten ur vården

Utredningen hette från början ”Ordning och reda i vården”, för att följa Reepalus begreppsapparat, men den nye utredaren var inte alls road av detta. Han, Göran Stiernstedt, döpte om utredningen till ”Styrning för en mer jämlik vård” Och så stoppade man undan talet om vinstjakt. Så kan en erfaren utredare göra, som inte gillar att hålla på med vinster i välfärden, och som dessutom kan falla tillbaka på sin pension. Han hade nog inte tagit uppdraget om en ny vinstbegränsning var kravet. (Jag talade med honom igår)

Så har det alltså gått för den utredning som regeringen uppgav hösten 2017 skulle följa upp Reepalu på vårdområdet. Vänsterpartiet blev lurat, svenska folket duperat och vårdsektorn har nu bara fått en välkommen utredning på andra områden. Och den fortsatta utredningen kommer förvisso att ta upp vinstfrågan, men ur ett helt annat perspektiv. Kvalitet och patientfokus blir huvudlinjerna framöver, med rapport den 30 juni nästa år. . Det berättade utredaren Stiernstedt igår, på ett SNS-seminarium i går. Inte alls som Ardalan Shekarabi hotat med.

Utredaren, och de hans panel på SNS var överens om att det är bättre system och organisation som behövs i vården. Inte mer folk i första hand. Intressant!

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.