Vad händer egentligen i Ryssland?

Kanske är det som nu händer med Ryssland välkommet i ett längre perspektiv. Även om det är synd om Ukraina, med dödade varje dag, och för alla som blir “rädda” för den ryska björnen. Vad som hänt är att ryssarna upptäckt att det inte är bra att vara beroende av energi, som man nu är, inte minst när priset havererar på oljan. Det noterar andra länder också, som Venezuela. Så här beskriver en av världens främsta kännare av Ryssland ekonomiprofessorn och svensken Anders Åslund, vid Petersons Institute i USA, läget idag i vårt östra grannland..

Faktum är att Vladimir Putin börjat tala om att utveckla rysk industri. Nyligen – i fredags – talade Rysslands premiärminister Dimitry Medvedev inför ett möte med ryska regeringen, som hade förlagt sitt möte i Skolkovo, Rysslands svar på Silicon Valley. “Russia must focus on innovation to gain economic independence”, redovisade Medvedev. Idag är Rysslands beroende av energi i sin export till hela 70 procent. Därtill kommer att hälften av av statens intäkter är från energiintäkter.

Tro inte att jag har något förtroende för Vladimir Putin, att han “vill göra gott” eller inser att han har fel. Men han kommer att tvingas av verkligheten, för att rädda sitt eget skinn, som är det allra viktigaste för honom. Läs den biografi som kom ut i höstas, “Putin’s Kleptocracy: Who Owns Russia?”, som skrivits av Karen Dawisha. Den skulle givits ut av Cambridge University Press, med där vågade man inte. Så boken är nu utgiven av Simon & Shulster. Den kan beställas här, men där finns också en fyllig introduktion av författaren.

Den minnesgode kanske kommer ihåg att i höstas diskuterades i Ryssland att stänga av den internationella flygtrafiken som utnyttjar landets flygkorridorer. Frågan var på Dumans bord, men Vladimir Putin backade. Inte för förlorade intäkter, men väl för att han inte ville få fler sanktioner. Nu säger den ryska riksbanken att ekonomin riskerar att minska med hela 4,5 procent. Detta kommer att kännas och påverka hela befolkningen. Värst för Putin är nog att vid dagens oljepris så minskar statens intäkter med ungefär 50 procent. Att då hålla sina åtaganden, om pensioner t ex, blir omöjligt.

Under året som kommer får vi se en Vladimir Putin som gör upp om Ukraina – inte Krim – och då gradvis kommer att slippa sanktioner. Den situation som uppstått innebär att Putins Ryssland kommer att söka sig bort från energi, relativt sett, och detta kommer att bli positivt för den innovations-ekonomiska utvecklingen. Också för Sverige.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.