Vad har dessa myndigheter gemensamt?

Första frågan är vad dessa myndigheter har gemensamt?

Jo, det vet alla: De har problem med sin verksamhet. Stora problem dessutom.

Låt oss börja med Arbetsförmedlingen, som ska omformas för att den inte har presterat. Den nuvarande regeringen har mycket på sitt samvete i frågan. För hösten 2014, när Stefan Löfven trädde till, så sparkade man den utredning som skulle få fason på Arbetsförmedlingen. Agneta Dreber, som  hade utredningsuppdraget, hade kommit långt, när regeringen bara la ned.  Istället gav regeringen Statskontoret i uppdrag att följa Arbetsförmedlingen. Det har Statskontoret gjort sedan dess, bara för att konstatera att verksamheten inte fungerar.

Försäkringskassan har haft och har problem. Generaldirektören Ann-Marie Begler skötte verksamheten för bra, uppfyllde regeringens önskan, och fick därför sparken. Och verksamheten har problem, t ex med LSS. Och ingen ny generaldirektör har man fått på ett helt år.

Den tredje myndigheten. Polisen, har så stora problem att det knappt behöver anges här. Utanförskaps-områden har utvecklats över hela Sverige, där de kriminella och inte samhället har överhöghet. Sexualbrott utreds inte, eller tar för lång tid. Rikspolischefen fick bytas ut efter år av kritik. I Hedemora lade man ner polisstationen, så att de kriminella kan härja fritt.

För dessa tre myndigheter borde allt göras för att de ska fungera. Men, inte, nu ska de utlokaliseras. Statskontoret har fått i uppdrag att kartlägga hur detta kan ske senast 2022. Från polishuset i Stockholm kan då 1000-tals poliser komma att flyttas ut någonstans i landet, oklart vart, om hela polisledningen i Sverige ska flytta. Vill de kompetenta polischeferna göra detta? Eller, kommer många sökar andra arbeten, så att bemanningsproblematiken ökar?

Se på utflyttade Strålsäkerhetsmyndighten, som ska utlokaliseras till Katrineholm. Katrineholms Kuriren har avslöjat problemen

”Strålsäkerhetsmyndigheten flyttar sin verksamhet till Katrineholm med anledning av ett regeringsbeslut . Mellan 30 och 40 personer har hittills sagt upp sig. Det är svårt för myndigheten att rekrytera ny personal, speciellt lokalt från Katrineholm.

På grund av arbetet med flytten kommer myndighetens tillsynsverksamhet för bland annat kärnkraftverk och sjukhus tillfälligt att minska.– Vi måste skjuta på vissa tillsynsinsatser till senare år, säger Mats Persson. (Generaldirektören)”

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.