Vad kan man vinna på att förneka verkligheten? Och sig själv?

Vem har sagt detta i en Tweet?

Berätta inte för mig om marknadsstyrning & vinstjakt som leder till ett förytligande av skolans kunskaps- och bildningsuppdrag & ständigt ökande administration. Jag har sett det, jag har arbetat i det, jag hatar det.

 Svar: Gymnasieminister Anna Ekström
Vem bär ansvaret för att det är så dåligt i skolan, att våra svenska elever inte lyckas?
Flumskolan började för länge sedan med DDR-hövdingen Stellan Arvidsson, men sedan fortsatte regering och Skolverket att utforma läroplaner utan fokus på kunskaper.
Men dagens läge har andra haft ett inflytande på:
  • När läroplanen i grundskolan skulle revideras 2011 tillträdde Anna Ekström som Generaldirektör för Skolverket. Hon stannade till 2016 i september, då hon blev gymnasieminister. Hon har ansvar för Läroplanen från 2011 och den revidering som skedde 2016. Båda läroplaner förnekar att det finns kunskap. Läs själv.
  • Som ordförande i Skolkommissionen 2015 – 16 var Anna Ekström ansvarig för att man inte kraftfullt tog upp ordning och reda i skolan, och sökte skapa lite disciplin. När jag påpekade detta blev hon upprörd.
  • När Anna Ekström var ordförande i Skolkommissionen ringde hon upp Engelska Skolan och bad om råd. Hon ville ha reda på hur man skulle göra för att få lika bra studieresultat som denna skola.
  • Anna Ekströms efterträdare idag på Skolverket, Peter Fredriksson, har förstått att den svenska Läroplanen med sitt förakt för kunskaper är i behov av förändring, DN Debatt den 19 juni. Men, den nys Läroplan är inte klar förrän i slutet på nästa år, och sedan följer regeringens behandling.

För en vecka sedan proklamerade Anna Ekström och Ardalan Shekarabi förbud mot att starta nya friskolor. Man undrar hur 100-000-tals elever som står i kö för friskolorna reagerar på detta tilltag. Dagens Industri ställer frågan.

I spåren av vinstdebatten har författaren Åsa Moberg gjort läsvärda inlägg. “Därför är vinst så viktigt” och “Vänstern för en hopplös kamp“. Mellan dessa artiklar låg Ardalan Shekarabis “Därför har Åsa Moberg fel“, från statsrådet som fortfarande inte har tagit tillbaka sitt påstående att “Vinst är stöld” 

I debatten deltog näringslivsprofilen Michael Treschow; “Därför har Shekarabi fel”. Han hänvisar till att Stefan Löfven tidigare tagit avstånd från vinstbegränsning. Han hänvisar också till Kjell-Olof Feldts uppskattning av vinsten, som effektivitets-skapande. (Feldt skrev “Löntagarfonder är ett djävla skit, nu har vi baxat dem ända hit”) 

 

 

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.