Välfärdskommissionen klarar inte av sitt uppdrag

Fanns det en Välfärdskommission undrar Du säkert. För det har varit helt tyst om den ända sedan sommaren 2019. Det var alltså för två år sedan som först statsminister Stefan Löfven gick ut i egenskap av partiledare och så att “Det är dags att bygga det nya folkhemmet”. Expressen redovisade den 28 juni 2019 det socialdemokratiska projektet. Så här sa Löfven i Expressen:

Nu påbörjar också en ny socialdemokratisk arbetsgrupp sitt arbete, för att i dialog med fackföreningsrörelsen, forskarvärlden och tankesmedjor ta fram en ny fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa.

En vecka senare anländer Magdalena Andersson till Almedalen, som stand in för Stefan Löfven. Nu hade Löfvens arbetsgrupp blivit en Välfärdskommission. Vilka ska då sitta i denna kommission, som enligt partiledaren ska “bygga det nya folkhemmet”? Jo, det är regeringen, fackföreningsrörelsen och landets kommuner och regioner.

Det är underligt att man tillsätter en Välfärdskommission med detta uppdrag – bygga det nya folkhemmet – utan att vare sig bjuda in de andra politiska partierna eller näringslivet. Det verkar snarare ett partipolitiskt projekt, bekostad av skattemedel, med facket och kommunerna som gisslan. Det var så som partiledaren Stefan Löfven framförde partiets tankar.

Vad är då Välfärdskommissionens uppgift? Jo följande:

 • arbetskraftsförsörjningen – näringslivets svåraste problem
 • Arbetsmiljön – viktig för såväl arbetsgivare som arbetstagare
 • Digitalisering och introduktion av ny teknologi
 • Problemet stad – landsbygd
 • Framtidens organisation och styrning av samhället

Vilka ingår då i Välfärdskommissionen? Svaret är:

  • Finansminister Magdalena Andersson, ordförande
   Finansminister Magdalena Andersson leder Välfärdskommissionens arbete.

   

  • Civilminister Lena Micko
  • Socialminister Lena Hallengren
  • Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen
  • Utbildningsminister Anna Ekström
  • Veronica Magnusson, TCO
  • Heidi Stensmyren, Saco
  • Tobias Baudin, LO
  • Anders Knape, SKR
  • Anders Henriksson, SKR

Vad är egentligen Välfärdskommissionens uppdrag idag? Det verkar som om den förändrats kraftigt. Så här står det på Finansdepartementets hemsida idag:

Välfärdskommissionen

Välfärdskommissionens uppdrag går ut på att identifiera och analysera konkreta åtgärder för att stärka kommunsektorns förmåga att tillhandahålla välfärdstjänster av god kvalitet i framtiden. Kommissionen samlar företrädare för stat, kommuner, regioner och centrala arbetstagarorganisationer

Nu ska den här Välfärdskommissionen mäta kostnaderna för privat verksamhet, enligt en artikel som TT skrivit och som publicerats i bland annat Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Varför undrar vän av ordning. Det stämmer inte alls med vad kommissionen fick i uppdrag när den tillsattes. (Se Löfven och Anderssons uttalande, länkar ovan)

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Välfärdskommissionen klarar inte av sitt uppdrag

 1. Så många. Vem av dessa skall ägna sig åt näringslivsfrågor och forskning. Helst ingen av dessa personer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.