Välkommen till Gergils innovationsblogg!

Här tänker jag fortsätta med det bloggande jag gjorde på IVA:s Innovation för tillväxt-bloggen. Inte i konkurrens med den nya Innovationskraft Sverige, som nu finns uppe. Den rekommenderar jag också, givetvis. Inte minst eftersom jag sitter i Styrgruppen för det nya IVA-projektet. Kan komma att skriva på den bloggen också.

Det händer mycket på innovationspolitikens område. Bloggar man inte dagligen är det mycket som försvinner. Det märker jag som nu inte komenterat och länkat till aktualiteter på en månad. Min avsikt här är att komma med ett nytt blogg-inlägg var och varannan dag, dock inte under helgerna. Om det händer något, och när det händer något.

AstraZenecas neddragning i Södertälje, regeringens Northern Future Forum och Bergh – Henreksons nya bok är tre viktiga händelser att uppmärksamma. Här sker det väldigt kort.

Vi börjar med AstraZeneca. Det blev något av en chock att 1200 forskare, alla som arbetar med forskning i Södertälje, blev uppsagda. Den avancerde hjärnforskningen skall läggas ned, och en del fortsätta – virtuellt – men med utgångspunkt från Boston, USA och Cambridge, UK. Inte Södertälje eller Sverige.

Det kanske inte hjälpt om de svenska regeringarna varit mer öppna och välkomnande än de varit. AstraZeneca har dock förvånats och irriterats av att svenska statsministrar avvisat samtal med bolagets koncernchefer om framtiden. (Den som vill veta mer om detta kan fråga berörda parter.) Min reflektion är att ledande svenska politiker måste vara mycket mer tillgängliga i sådana här sammanhang. Innan det är för sent.

Northern Future Forum var ett stort evenemang, med sju premiärministrar och ett stort mediautrymme. Men om man skall bygga framtiden kanske man skall börja med grunden. Fler äldre och kvinnor sysslsatta, de sistnämnda i ledande befattningar, är viktiga inslag när framtidens samhälle byggs. Men förnyelsen av Sverige och andra länder börjar knappast där. Läs gärna Hans Bergströms kolumn i DN  i söndags (12/2).

Den tredje frågan jag vill ta upp är Andreas Berghs och Magnus Henreksons bok “Varför går det bra för Sverige?” Den kommenterade PJ Anders Linder i SvD, också i söndags. Väl värd att läsa, både kommentaren och gärna boken, tycker jag.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.