Var är Sveriges Statsminister?

Hård kritik riktas mot Regeringen från Coronakommissionen: “Strategin att skydda de äldre har misslyckats”. Många äldre har dött i onödan. Vad gör då regeringen?

  • Kallar direkt till presskonferens
  • Statsministern framträder och kommenterar regeringens ansvar
  • Statsministern uppträder i Rapport och Aktuellt samt TV4 Nyheterna
  • Statsministern låter sig dessutom intervjuas i Dagens Eko

Så hade skett i alla demokratiska länder. Hade regeringen dessutom tagit på sig ansvaret så hade den lämnat in sin avskedsansökan.

Men inte så med statsminister Stefan Löfven. Trots att han nu haft en rad pressträffar, (och rimligen övat upp sig). I stället skickar statsministern fram en fackminister, som knappast kan sägas företräda hela regeringen. Så här gör statsministern i Sverige:

  • Socialminister Lena Hallengren får stå till ansvar i Rapport och Aktuellt samt andra nyhetskanaler
  • Statsministern skickar ut en kommentar på Facebook och påstår att Coronakommissionen bekräftar det regeringen framfört (Fake)
  • Statsministern låter några “hovjournalister” intervjua sig. Däribland Hans Olsson i DN och TT.

Varför efterfrågar inte Dagens Eko, Rapport och Aktuellt att få göra en intervju med statsminister Stefan Löfven? Eller har de försökt göra detta. men fått nej? Redaktionerna säger ingenting om man försökt. Är man rädd för att en levande intervju blir vad som kan kallas “lyteskomik”? Men, om inte ett lands statsminister klarar av intervjuer och en presskonferens när en statlig utredning kommit med en förödande kritik, då måste detta lyftas fram – tydligt.

Aktuellt påstod dessutom i intervjun med Lena Hallengren att “Du som är ytterst ansvarig för detta misslyckande”. Vet inte Aktuellt om att regeringen styr landet och ansvarig för detta är landets statsminister. Utfrågningen av Lena Hallengren var hårdare än normalt, men ändå fick hon oemotsagd säga: “Jag är nöjd med alla åtgärder vi vidtagit“.

Corona-kommissionen har uppenbarligen på kort tid gjort ett mycket bra arbete. Kritiken mot de ansvariga, särskilt den sittande regeringen, men även tidigare, är stenhår: Så här sammanfattar Kommissionen ansvaret:

Ansvaret för bristerna

Vi har bland annat funnit att äldreomsorgen stod oförberedd och illa rustad när pandemin slog till och att det bottnade i strukturella brister som varit kända långt före virusutbrottet. För dessa brister bär den sittande regeringen – liksom de tidigare regeringar som också haft denna kunskap – det yttersta ansvaret. Regeringen styr riket (1 kap. 6 § regeringsformen) och hade därför bort ta de initiativ som behövts för att äldreomsorgen skulle stå bättre rustad för en kris av detta slag.

 

I DN 16 december (idag) säger statsminister Löfven om den kraftiga kritiken till några “hovjournalister”

– Det vore märkligt om en sån här rapport inte kommer fram till slutsatsen att saker och ting behöver göras annorlunda, säger Stefan Löfven (S)

Ett mycket underligt uttalande. Det betyder att Stefan Löfven anser att det är mer eller mindre självklart att regeringen skulle göra fel. En annan sak hade varit om han nu, vid närmare eftertanke, kommit fram till att han och regeringen handlat fel. Och då erkänt detta.

Var finns Sveriges Statsminister?

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Var är Sveriges Statsminister?

  1. Återigen kan konstateras att bristande reporter professionalism är ett stort, kladdigt, korrumption-bekymmer i Sverige!
    Torgny Frykman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.